Težave na hitrem testiranju v Novi Gorici: NEODGOVORNOST POSAMEZNIKOV

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Ko je že kazalo, da se stanje z okužbami v Goriški regiji umirja, pa so včeraj znova zabeležili porast. Potrdili so kar 143 novih primerov; največ v novogoriški mestni občini in sicer 50, s 33 sledi Ajdovščina. Že nekaj časa je svetla izjema občina Kobarid, kjer uspevajo ohranjati sorazmerno nizko število okužb. V omenjeni občini imajo trenutno le 16 aktivnih okužb.

Torkove okužbe po občinah Goriške regije: Nova Gorica 50, Ajdovščina 33, Vipava 11, Idrija 10, Miren – Kostanjevica 7, Bovec, Brda, Renče – Vogrsko, Šempeter – Vrtojba in Tolmin po 5, Kanal 4, Cerkno 3, Kobarid 0.

V ZD Nova Gorica in občinskem štabu CZ Nova Gorica opažajo, da na hitro testiranje prihajajo tudi posamezniki, ki so se pred kratkim že testirali s PCR metodo in so bili pozitivni ter so, oziroma bi morali biti v samo-izolaciji!

Foto: ML

Na testiranje v Novo Gorico prihajajo tudi osebe, ki imajo očitne simptome COVID-a in bi se morale najprej javiti osebnemu zdravniku, ki bi jih po protokolu in navodilih pristojnih napotil na PCR test. Skoraj pri vseh teh so bili hitri testi pozitivni. Prav tako na testiranje prihajajo tudi posamezniki, ki so šele pred dnevi preboleli COVID in se jim ni potrebno testirati. Večina jih je bila na hitrem testu pozitivnih. Vse skupaj je zelo neodgovorno in s tem prihaja tudi do ogrožanja tako osebja, ki izvaja testiranje, kot tudi drugih čakajočih. Zaradi velike množice pa prihaja tudi do nezadovoljstva in ogorčenosti, celo verbalnih konfliktov, saj so morali precejšnje število občanov zavrniti, ker je testiranje predvideno le v določenem časovnem okviru, je današnje dogajanje povzel namestnik poveljnika CZ Nova Gorica Simon Vendramin.

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev v Goriški regiji je 1.289, na državni pa 981. Še vedno ima višjo le Posavska regija. V 7-dnevnem obdobju je bilo na severnem Primorskem potrjenih skupno 614 okužb, to je v povprečju 87,7 na dan, oziroma 74,1 na 100.000 prebivalcev (drugo najvišje med vsemi regijami). Na državni ravni znaša 60,6.

Foto: ML, UKC Ljubljana

V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru je (po podatkih Sledilnika COVID-19) 61 bolnikov s covidom-19, od tega jih je šest v intenzivni enoti, pet pa jih potrebuje pomoč respiratorja.

Največ aktivno okuženih je odslej v mestni občini Nova Gorica (388), s 371 sledi  občina Ajdovščina. V slednji imajo najvišjo 14-dnevno pojavnost na 100.000 prebivalcev (1.886). Le tri od 13-tih občin na severnem Primorskem imajo 14-dnevno pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev nižjo od 1.000: Šempeter – Vrtojba, Bovec in Kobarid. V slednji je bilo včeraj najmanj aktivnih okužb na severnem Primorskem, in sicer 16.

Foto: Pixabay

Število aktivno okuženih po občinah (Sledilnik COVID-19) je: Nova Gorica 388, Ajdovščina 371, Idrija 163, Tolmin 159, Vipava 69, Cerkno 65, Brda 59, Šempeter-Vrtojba 59, Kanal ob Soči 56, Miren – Kostanjevica 51, Renče – Vogrsko, Bovec 19, Kobarid 16.

Spodbudnejše so novice iz Doma starejših občanov Ajdovščina. „Stanje je stabilno, ob tem pa delež ozdravelih postopno narašča,“ je v sporočilu za regijski štab CZ za severno Primorsko zapisala direktorica doma Tanja Stibilj Slemič. “Včeraj sta drugi odmerek cepiva prejela dva stanovalca, še dva ga bosta jutri, tako kot tudi zaposleni,” je še pojasnila Stibilj Slemičeva. Danes so znova testirali zaposlene, jutri pa bodo še stanovalce, pri katerih ni okužb.

Foto: Pixabay

Skupno število aktivno okuženih v Goriški regiji je 1.526, skupno število doslej okuženih pa 6.473.

V Novi Gorici so bili danes opravljeni kar 303 hitri testi, pozitivnih jih je bilo 29 (9,6%). Znova povečano število pozitivnih primerov je tudi posledica spoznanja, da jih na odvzem brisa napotijo različna podjetja, so v današnjem poročilu zapisali v štabu CZ mestne občine Nova Gorica. Skupaj z izvajalci množičnega hitrega testiranja iz Zdravstvenega doma Nova Gorica ugotavljajo, da podjetja, kjer so že prisotne posamezne okužbe in bi želela uvesti hitre teste, na trgu ne uspejo dobiti razpoložljivih strokovnih izvajalcev za opravljanje le teh v doglednem času.