Hrvaška na rumenem seznamu: VROČANJE ODLOČB NA MEJI

Foto: FB Slovenska policija

Danes je vlada RS pričakovano spremenila oziroma dopolnila odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah. Ob prihodu iz Hrvaške bo treba dokazati dejansko bivanje v tej državi. Novosti začnejo veljati v soboto.

Na današnji dopisni seji je vlada odločila, da bo vročanje odločb o karanteni odslej potekalo že na meji ter da bodo z zelenega seznama varnih držav črtane Češka, Hrvaška in Francija, nanj pa dodani Belgija in Nizozemska.

Foto: Pixabay

Ob prihodu iz držav na rumenem seznamu, na katerem bo po novem tudi Hrvaška, 14-dnevna karantena ne bo odrejena za državljane Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma držav članic schengenskega območja, če bodo predložili dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem so bivali v času bivanja, ali originalen račun za plačilo nastanitve v teh državah oziroma uradni seznam posadke v primeru najema plovila. V kolikor oseba tega ne bo mogla predložiti ali dokazati, se bo štelo, kot da prihaja iz države z rdečega seznama (države z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo s covidom-19) in bo morala v karanteno.

Med novostmi je tudi vročanje odločbe o karanteni že na sami meji. Ob vstopu v Slovenijo bo policija zahtevala podatke (ime in priimek, rojstni datum, naslov stalnega ali začasnega prebivališča oziroma kraja bivanja, kjer bo prestajal karanteno v Sloveniji) in jih nato nemudoma posredovala predstavniku ministrstva za zdravje, ki bo že na samem mejnem prehodu poskrbel za izdajo in vročitev odločbe o karanteni. Po vročitvi odločbe se bo osebi dovolil vstop v državo.

Foto: ML

Med izjemami za vstop v Slovenijo brez karantene bodo tudi osebe, ki imajo rezervacijo nočitve v Sloveniji, v kolikor prihajajo iz držav, ki so bile v času ureditve te rezervacije še na zelenem seznamu, kasneje pa so bile z njega črtane. Oseba, ki bo uveljavljala to izjemo, bo morala ob prehodu meje predložiti dokazilo o rezervaciji in negativen izvid testa na covid-19, ki ni starejši od 36 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengna ali v organizaciji oz. pri posamezniku, ki ju je pooblastil Nacionalni inštitut za javno zdravje.