Goriški regiji grozi kolaps: KAKO BREZ ITALIJANSKIH GOSTOV?

Foto: Hit

Goriška je v veliki meri odvisna od italijanskih gostov. Ker jih v kratkem obdobju zaradi pandemije ne gre pričakovati, se nad goriškim gospodarstvom zgrinjajo črni oblaki, zato državo prosijo za pomoč.

V goriških igralnicah je več kot 95 odstotkov italijanskih gostov, v večini gostinskih lokalov pa 80 odstotkov. Italijani v Sloveniji obiskujejo tudi podporne storitve malega gospodarstva, kot so pekarne, vinarji, cvetličarji ali mesnice, prav tako tudi bencinske servise in trgovske centre.

Foto: Pixabay

Da naj bo obmejno območje zaradi odvisnosti od italijanskih potrošnikov, trga in dobaviteljev pri pripravi pomoči za odpravljanje posledic epidemije deležno posebne obravnave, so župani severne Primorske vlado pozvali že konec marca. Tokrat so se pobudi pridružili še tamkajšnji podjetniki ter gospodarska in obrtne zbornice.

“Hitrost ukrepanja je ključni element preprečevanja dodatne gospodarske škode,” opozarjajo na Goriškem, kjer menijo, da bi lahko posebne ukrepe za regijo vključili v že sprejete ali nove zakone, ki nagovarjajo problematiko blažitve posledic epidemije.

Foto: ML

Rešitev goriškega gospodarstva vidijo v celovitem paketu ukrepov, prikrojenem razvojnim in kriznim potrebam severne Primorske. Ta naj v grobem zajema dva dela: prvi naj vsebuje ukrepe za premostitev težav, denimo z znižanjem davka od iger na srečo, ugodnimi posojili in subvencijami za zaposlovanje, v drugega pa naj vlada vključi investicije, sofinanciranje in kreditiranje razvojnih projektov.