Goriški medvedek gre na rehabilitacijo, na prostost spomladi

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Zdravstveno stanje medvedjega mladiča, ki se je pred dnevi sprehajal na Goriškem in so ga v noči s 16. na 17. november prijeli v Ulici Giustiniani v Gorici, ni v dobrem zdravstvenem stanju in je podhranjen, zato ga še ne bodo spustili na prostost.

Deželna služba za biodiverziteto se dogovarja, da bi obolelega in podhranjenega mladiča prepeljali v specializirano središče za rehabilitacijo medvedov. Ko bo dovolj okreval in dosegel primerno telesno težo, ga nameravajo izpustiti v naravo. To naj bi se predvidoma zgodilo spomladi.

Deželni upravitelji sporočajo, da se za takojšnjo izpustitev medvedka niso odločili po temeljitem preverjanju zdravstvenega stanja, ki so ga opravili izvedenci Univerze v Vidmu, poroča Primorski dnevnik.

Medvedji mladič je podhranjen in tehta le 14 kilogramov, ima parazitozo, lažjo infekcijo in abdominalni izliv. Sprva je bilo predvideno, da ga bodo že v nekaj dneh izpustili v naravnem parku Julijskih Predalp, kar pa so izvedenci odsvetovali. Po posvetovanju s slovenskimi oblastmi je odpadla tudi možnost, da bi ga izpustili v Sloveniji, kjer se domnevno nahaja njegova mama.