Goriška livarna moti bližnje stanovalce: ČISTEJŠE OBRATOVANJE?

Foto: ML

Livarna Gorica v Solkanu je bila v zadnjem desetletju deležna številnih posodobitev, navkljub temu pa se številni prebivalci še naprej pritožujejo nad neprijetnim vonjem. Najglasnejši so na italijanski strani meje.

Kot pravi direktorica Livarne Gorica Simona Stegne Ceraj, so investicije v zadnjih treh letih pripomogle k „čistejšemu“ delovanju. Mešalec za pripravo peščene mešanice in kompresorja za komprimiran zrak sta omogočila bistveno zmanjšanje porabe električne energije in porabe vode. Trije novi brusilni roboti, ki so nadomestili ročno brušenje ulitkov, so bistveno zmanjšali emisije hrupa in prahu ter obenem izboljšali delovne pogoje zaposlenih.

Novogoriška občina načrtuje meritve izpustov v okolje. V kolikor bo ugotovljeno, da livarna obremenjuje okolje, bo novogoriška mestna občina zahtevala vgradnjo tehnologij, ki bodo odpravile onesnaževanje s trdimi delci, pravi župan Klemen Miklavič.

O pritožbah prebivalcev iz okolice tovarne, ki opažajo povečane količine prahu, hrupa in smradu, je Miklavič govoril tudi z nemškim lastnikom livarne Antoniom Böckmannom in njeno direktorico Stegne Cerajevo. Dogovorili so se, da bo livarna odprla dialog z okoliškimi prebivalci in jim omogočila ogled tovarne. Lastniku livarne, ki stoji sredi naselja in tik ob meji z Italijo, je Miklavič predlagal tudi njeno selitev na lokacijo, kjer tovarna ne bi bila v neposrednem stiku z naseljenimi območji.