Gorica v Ljudski vrt po presenečenje: ZMAGOSLAVNO SLOVO LEGENDE?

Foto: Foto Lado

Olimpija ali Maribor? Kdo bo letos osvojil naslov državnega prvaka? Prvenstvo preobratov ponuja izjemno zanimiv zaključek sezone. Gorica je še v igri za 4. mesto, od aktivnega igranja se poslavlja Miran Burgič. V boju za obstanek bodo Ankarančani v novogoriškem Športnem parku gostili finalista pokala Slovenije Aluminij iz Kidričevega. Vse tekme zadnjega kroga se začenjajo ob 16. uri.

Olimpija ima v boju za prvaka dve točki prednosti pred Mariborom. Za drugi naslov v treh letih potrebuje vsaj točko na gostovanju v Domžalah. V primeru enakega števila točk bi namreč slavili Ljubljančani, ki so uspešnejši v medsebojnih tekmah, ker so dosegli več golov v gosteh. Če lahko verjamemo varovancem Simona Rožmana, da bodo igrali „na polno“, ker naj bi jim tekma služila za test pred novo evropsko sezono, potem Olimpijo čaka težka naloga. V primeru poraza zeleno-belih in zmage Maribora, bi se vijoličasti veselili 15. zvezdice.

Mi nimamo kalkulacij. Premagati moramo Gorico in upati na spodrsljaj Olimpije v Domžalah,“ pravi trener Maribora Darko Milanič, ki bo v svojem kadru pogrešal kaznovana Luko Zahovića, z 18 goli najboljšega strelca Prve lige (vse je dosegel v drugem delu prvenstva) ter branilca Mitjo Vilerja. Še večje težave s sestavo ekipe ima goriški strateg Miran Srebrnič, ki ne bo mogel računati na poškodovana Grudino in Jogana, vprašljiv je tudi Gregorič. Manjkala bosta še Žigon in Škarabot, ki se po koncu sezone poslavljata od goriškega dresa. „Mariborčani imajo precej kvalitetnejši izbor igralcev. Če ne igra Zahović, ki je v izjemni formi, bo zaigral Jan Mlakar, ki je prav tako odličen napadalec, čeprav ima drugačne karakteristike od Luke. Čaka nas težko delo. Za Maribor nekaj šteje le zmaga, nekaj podobnega velja tudi za nas. Naš tekmec v boju za 4. mesto Rudar bo gostil Triglav, ki se krčevito bori za obstanek. Kranjčani so zmožni zmagati v Velenju, ne vem pa če smo mi v tem trenutku sposobni ugnati Mariborčane,“ razmišlja Miran Srebrnič, ki je z letošnjo sezono, ne glede na razplet današnje tekme zadovoljen.

Maribor in Gorica sta vseh 27 sezon odigrala v prvoligaški konkurenci (to je uspelo le še Celjanom). V prvenstvu sta se pomerila 92-krat. Uspešnejši so vijoličasti, ki so zabeležili kar 53 zmag, modro-beli 24. Na dosedanjih 47-ih gostovanjih v Ljudskem vrtu se je Gorica popolnega izkupička veselila osemkrat, Maribor je bil uspešnejši 33-krat, 6 tekem pa se je v štajerski prestolnici zaključilo brez zmagovalca. V tekočem prvenstvu je vse tri tekme dobil Maribor. Zadnjo v 27. krogu v novogoriškem Športnem parku kar s 6-0.
Foto: Facebook ND Gorica – Miran Burgič se običajno poslavlja z goli. Bo tako tudi v Ljudskem vrtu?

Najprej bi se rad javno zahvalil vsem, še posebej ND Gorica, ki so mi v sredo v Športnem parku pripravili tako veličastno slovo. Že nekaj časa sem razmišljal, da bi zaključil športno pot in sem se zatem tako tudi odločil. Mislim, da je napočil pravi čas. Trenutno sem še na zavidljivem nivoju, nisem si želel, da bi me morali drugi poditi z igrišča,“ je svojo odločitev z nasmeškom na obrazu obrazložil 33-letni Miran Burgič, ki se je pri 15-ih letih z družino iz Zagorja preselil v Novo Gorico. O občutkih pred današnjim gostovanjem v Ljudskem vrtu pa je Burga, ki je pred vrnitvijo v Gorico nosil tudi dres Olimpije povedal: „Boljšega prizorišča za slovo si ne bi mogel izbrati. Ker se Mariborčani še potegujejo za naslov prvaka, nas v Ljudskem vrtu zagotovo čaka izjemno vzdušje. Težko bo, a upam da nam uspe presenetiti. Vselej sem bil ob slovesu uspešen, tako je bilo tudi v sredo proti Ankarančanom. Morda, da mi bo sreča naklonjena tudi v Mariboru.“

ML