Gorica bo dobila župana v drugem krogu: ZIBERNA ZA LAS PREKRATEK

Foto: ML

V nedeljskem prvem krogu občinskih volitev za župana Gorice je največ glasov prejel Rodolfo Ziberna s svojo desnosredinsko koalicijo (49,88 odstotkov). Roberto Collini, ki so ga podpirale Demokratska stranka, niz občinskih list in stranka Slovenska skupnost je prejel 22,68 odstotkov. Drugi krog bo 25. junija.

Foto: ML

Desnosredinskemu kandidatu, ki ima za sabo kar osem list, je zmaga v prvem krogu ušla za las. Kot poroča Primorski dnevnik je imel že od začetka preštevanja glasov preko 49 odstotkov, po preštetju na osemnajstih voliščih je presegel 50 odstotkov, proti koncu pa je ponovno zdrsnil pod ta prag in pristal na 49,88 odstotka glasov. Kandidat list Percorsi goriziani, Gorizia 100 sogni, Gorizia è tua in Demokratske stranke Roberto Collini je zbral 22,68 odstotka glasov. Na tretjem in četrtem mestu sta pristala Federico Portelli (6,71) in Silvano Gaggioli (6,20), peti je Andrea Picco (5,46), sledijo Giancarlo Maraz (5,35), Roberto Criscitiello (1,63), Ilaria Cecot (1,61) in Franco Bertin (0,48).

Volilni zakon v Italiji predvideva drugi krog občinskih volitev, če kandidat v prvem krogu ne zbere več kot 50 odstotkov glasov. V občinah, kjer živi manj kot 15.000 prebivalcev, je za zmago potrebna navadna večina.

Znani so tudi zmagovalci v drugih občinah na Goriškem, kjer je prisotna slovenska narodna skupnost. Naslednik Luciana Patata na čelu občine Krmin je Roberto Felcaro, ki je ob podpori dveh občinskih list Smer Krmin (Direzione Cormons) in Start zbral 48 odstotkov glasov. Novi župan Občine Škocjan ob Soči je postal Claudio Fratta, ki je računal na podporo Demokratske stranke in dveh občinskih list. Zbral je slabo polovico glasov in s tem prekosil ostale kandidate. Novega župana imajo tudi v občini Zagraj. Marco Vittori, kandidat občinske liste Skupno delovanje (Agire comune) je postal župan v občini Zagraj.  Na Tržaškem so bile volitve tudi v občini Devin Nabrežina, kjer je največ slovenskega prebivalstva. Nova županja je postala kandidatka desnosredinskega zavezništva Daniela Pallota, ki je za dobrih 800 glasov premagala Mitjo Ozbiča, kandidata leve sredine in stranke Slovenska skupnost. Glasovali so tudi na Videmskem. V občini Sovodnje je s 160 glasovi za in 101 proti dosedanji župan Germano Cendou premagal Roberta Trinca. V občini Tipana so za novega župana izbrali Alana Cecuttija, ki je zbral 216 glasov, kar znaša dobrih 61 odstotkov.  V Trbižu bo Renato Carlantoni predal posle svojemu dosedanjemu namestniku Renzu Zanetteju, ki je ob podpori Severne lige in stranke Naprej Italija dobil slabih 60 odstotkov glasov. Claudio Sandruvi bo vodil občino Montenars. Protikandidatko Karen Panichelli je premagal za dobrih 20 odstotkov.

Uredništvo