Golobova depolitizacija policije s politizacijo

Foto: Policija - Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav

Policija je objavila pismo, ki ga je v.d. direktorja policije Boštjan Lindav posredoval predsedniku vlade Robertu Golobu.

Tvoja odločitev, da mojemu predlogu za imenovanje Boštjana Lindava ne slediš, je brez primere v zgodovini policije,” je notranja ministrica Tatjana Bobnar, ki naj bi jutri po vrnitvi v domovino odstopila, zapisala premierju Robertu Golobu ter mu očitala, da se hoče lotiti depolitizacije Policije tako, da bo politiziral.

Policija navaja, da so v pismu pojasnjeni “določeni politični pritiski”, s katerimi je v. d. generalnega direktorja policije seznanil tako ministrico za notranje zadeve kot tudi predsednika vlade. Kot pritisk razume tudi klice, ki jih v teh dneh v. d. generalnega direktorja policije dobiva iz kabineta predsednika vlade. Nazadnje je bilo to včeraj, ko je svetovalec iz kabineta predsednika vlade poklical v. d. generalnega direktorja policije, kljub vedenju, da je slednji v bolniškem stažu, in ga prepričeval o nujnosti srečanja s predsednikom vlade.

Javno dostopno pismo Boštjana Lindava, ki se nanaša na politične pritiske na policijo, je delno počrnjeno, nekatera imena so zakrita.

Po prvih informacijah naj bi bilo prikrito ime Miloša Njegoslava Milovića, ki je bil v preteklosti v več kazenskih postopkih, tudi zelo nenavadnih, ko je šlo za odtujitev denarja slovenskih železnic, kjer je bil, sicer nepravnomočno, tudi obsojen. Peter Jančič na svojem portalu spletnicasopis.eu še razkriva, da med zanimivimi imeni v tem poslu najdemo v sodnem spisu Aleksandra Čeferina, v tej odvetniški pisarni je Milović nekaj časa delal kot neke vrste pripravnik.

Poznavalci so zgroženi, da v policiji kadruje in odloča o varovanju oseba, ki ni zaposlena na ministrstvu za notranje zadeve, za njo ne obstajajo varnostne preverbe in dodajajo, da ima vse skupaj elemente državnega udara.

Pred časom je Robert Golob za Dnevnik priznal, da se je z Milovićem posvetoval o ustanavljanju osebne varnostne službe in poudaril, da bi naj šlo za nekdanjega varnostnika Janeza Drnovška. Kot je zapisal Jančič, Milović pri Drnovšku ni imel pomembne vloge, pozneje pa naj bi bil blizu in pomemben pri Zoranu Jankoviću.

Foto: Zajem zaslona RTV – dr. Robert Golob, predsednik Vlade RS

Pismo govori tudi o pričakovanjih predsednika vlade, kdo bi moral voditi nacionalni preiskovalni urad (NPU). Kot je zapisal Lindav, je Golob dejal, da je treba Muženiča čim prej prestaviti na položaj direktorja NPU, čeprav so mu pojasnili, da tega ne smejo storiti zaradi pravnih razlogov. Prav tako naj bi dejal Golob, da je treba nekaj storiti s tistim, ki je direktor na njegovem koncu.

Pismo si lahko v celoti preberete na povezavi pismo Boštjana Lindava.