Golob predsednik nove stranke, bivši novogoriški župan Arčon pa glavni tajnik

Foto: zajem zaslona -Gibanje Svoboda

Na današnjem kongresu stranke Z.Dej je okoli 170 delegatov potrdilo preimenovanje v stranko Gibanje Svoboda in za njenega predsednika izvolilo donedavnega predsednika uprave GEN-I Roberta Goloba.

Podpredsednica stranke bo pravnica Urška Klakočar Zupančič, za generalnega tajnika je bil imenovan nekdanji novogoriški župan Matej Arčon, ki je bil v preteklosti tudi član LDS, po odhodu iz lokalne politike pa se je zaposlil pri Golobu v Gen-I. Predsednica sveta stranke naj bi postala zdravnica Mirta Koželj.

Na kongresu so potrdili tudi programska izhodišča, med katerimi Golob izpostavlja podnebno agendo, zdravstvo in zdravstveno krizo ter izzive medgeneracijskega dialoga.

Golob je pojasnil, da so v imenu stranke namenoma uporabili izraz gibanje, ker želijo pokazati, da niso le navadna stranka, ampak da so drugačni. Golob dodaja, da se ji dnevno priključujejo novi člani in da verjame, da bo stranka še rasla. Marca naj bi imeli volilno konvencijo, ko bo znana tudi lista kandidatov za poslance, ki jo bodo potrjevali z zbiranjem podpisov volivcev.

Nekdanja sodnica Klakočar Zupančičeva, ki je leta 2020 na svojem Facebook profilu predsednika vlade Janeza Janšo označila za diktatorja in dodala, da je virus pri nas dal polet “zafrustriranim osebkom s kriminalno preteklostjo“, je po izvolitvi na mesto podpredsednice napovedala, da se bodo v gibanju zavzemali za spoštovanje, svobodo, demokracijo, ponovno vzpostavitev vladavine prava in tudi “za vključujočo družbo z jasno začrtanimi mejami, kaj je dovoljeno in kaj ne”.

Foto: zajem zaslona – predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob

Golob vidi v strankah, ki so povezane v KUL, naravnega zaveznika. Napovedal je, da se bodo v stranki udeležili sestanka z njimi, o tem, ali bi se pridružil koaliciji, pa pravi, da je še prezgodaj govoriti in dodal: „Če hočemo priti do svobode, kar je naš glavni cilj, moramo sodelovati z vsemi tistimi, ki spoštujejo iste vrednote – spoštovanje, sodelovanje, solidarnost.“