Fundacija BiT Planota: PONOVNA UPORABA MALO DRUGAČE

Foto: SVRK

Kako prikrajšane ciljne skupine čim bolj vključiti v družbo? Kako izboljšati njihove zaposlitvene možnosti? Kako povečati njihove spretnosti in znanja, pa tudi dvigniti njihovo motivacijo?

Odgovore na ta vprašanja iščejo v Ustanovi Fundaciji BiT Planota, kjer so dobili zanimivo idejo. Program socialne aktivacije so povezali s ponovno uporabo in zmanjševanjem odpadkov. Porodila se jim je ideja, da ponovno uporabo povežejo z učenjem prikrajšanih skupin skozi delo. Za potrebe socialnega podjetja so izvedli akcijo ponovne uporabe papirja za izdelavo embalaže za pakiranje in prodajo izdelkov, ki jo ob pomoči mentorjev iz socialnega podjetja izdelujejo osebe iz ranljivih skupin.

Foto: SVRK

S surovinami lokalnega izvora pa slepi in slabovidni ter druge osebe, ki so senzorno ali gibalno ovirane, izdelujejo žlikrofe. Na ta način s projektom »Zelena socialna aktivacija« pridobimo vsi: prikrajšane ciljne skupine, ker imajo priložnost delati v »pravem« proizvodnem procesu, socialno podjetje, ki dobi »delovno« pomoč in hkrati uporabnikom predstavi delovni proces, proizvodno podjetje, ki del proizvodnih materialov vključi v »krog« nove uporabe ter naravno okolje, ki ga razbremenimo odlaganja dela odpadkov.

To sicer ni edini projekt, ki s podporo evropskih sredstev zasleduje opolnomočenje dolgotrajno brezposelnih oseb za njihovo ponovno vključitev v širšo socialno in delovno okolje, ima pa podoben namen, namreč, s celostnim pristopom vplivati na socialno vključenost oseb in njihovo povečanje zaposlitvenih možnosti. Samo v varnem prostoru in s spoštljivim odnosom lahko vključene osebe osebnostno rastejo, spreminjajo slabe življenjske navade in vsakdanjo rutino.

Foto: Fundacija BiT Planota

Pri programih socialne aktivacije je pomembno tudi mreženje in celostno sodelovanje z lokalnimi deležniki, zato se bodo 18. maja od 9.00 do 13.00 predstavili na Bevkovem trgu v Novi Gorici v okviru kampanje EU PROJEKT, MOJ PROJEKT. Z njo želijo skupaj s Službo Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pokazati, da lahko rezultate projektov evropske kohezijske politike vidimo na vsakem koraku. Obiščite jih v živo ali na spletu na www.eu-skladi.si.

PR članek