Fructal jeseni na trgu z embalažo rastlinskega izvora: IZ SLADKORNEGA TRSA

Foto: Fructal

Fructal iz Ajdovščine napoveduje uvedbo embalaže rastlinskega izvora, s katero bo dodatno zmanjšal obremenitve okolja. Nove embalaže bo začel polniti avgusta, na trgu pa bodo jeseni, sporočajo iz ajdovske družbe, ki se lahko pohvali, da se je ta korak odločila kot prva v Sloveniji.

Fructal preko pooblaščene družbe Unirec zbere vso odpadno plastiko, ki jo da na trg in konča v smeteh, kar pomeni, da se velika večina Fructalove embalaže vrne v ponovno polnjenje. Kot izpostavljajo v ajdovski družbi, z uporabo tako zbranih in recikliranih plastenk s kar 50 odstotki regranulata vsako leto zmanjšajo obremenitev okolja za skoraj 500 ton ogljikovega dioksida.

Trajnostna naravnanost je pomemben del poslovanja ajdovskega podjetja, zato že vrsto let veliko pozornosti namenjajo recikliranju embalaže, njeni ponovni uporabi in vzpostavitvi sistemov njenega vračanja. V prihodnjem letu načrtujejo tudi uvedbo slamic iz materiala rastlinskega izvora.

Že sedaj je mogoče polovico Fructalove embalaže ob pravilnem odlaganju v za to namenjene zabojnike reciklirati. Nova embalaža bo proizvedena z uporabo plastike, pridobljene iz sladkornega trsa, ki je reciklabilen in naraven material, s čimer bodo še zmanjšali obremenitve okolja. Iz polimerov rastlinskega izvora bodo tudi novi pokrovčki.