Fructal je začel z odkupom breskev: DONOSNEJŠE MARELICE

Foto: Pixabay

Pogodbe za odkup je Fructal podpisal z okrog 60 pridelovalci, ki za prodajo ajdovski družbi namenijo približno tretjino vseh pridelanih breskev. Z odkupno ceno vipavski sadjarji niso zadovoljni, zato razmišljajo, da bi namesto breskev raje pridelovali več marelic.

Letos se obeta boljša letina od lanske, ki jo je precej okrnila spomladanska pozeba. Vremenski pogoji z dežjem so za debeljenje breskev ugodni, tako da se obeta dobra kakovost sadja.

V Fructalu letos pričakujejo od 250 do 300 ton breskev, odkupna cena pa je enaka lanski. Osnovna cena znaša 22 centov za kilogram, za tiste ki bodo prodane pod blagovno znamko Vipavska breskev pa bo ajdovska družba odštela 6 centov več za kilogram. Vipavski pridelovalci z odkupno ceno niso zadovoljni. Marsikdo od njih v prihodnje načrtuje krčenje nasadov breskev, v sadovnjake pa nameravajo posaditi več marelic, ki so donosnejše.

Foto: Pixabay

Plačilo za breskve bodo pridelovalci dobili septembra letos v enkratnem znesku, poračun za breskve, ki bodo predelane in prodane pod blagovno znamko Vipavska breskev, pa bo julija prihodnje leto.