Fructal bo odkupil 250 ton vipavskih breskev: 23 CENTOV ZA KILOGRAM

Foto: Pixabay

Kmetijska zadruga Vipava in ajdovska družba Fructal sta sklenili dogovor o ceni odkupljenih breskev, ki znaša 23 centov za kilogram. Končna cena bo lahko še višja, saj bo Fructal vse breskve, ki jih bo uporabil za izdelke pod blagovno znamko Vipavska breskev, odkupil po ceni 28 centov za kilogram.

Osnovno odkupno ceno so nekoliko zvišali zaradi dviga stroškov pridelave. Lani je bila cena 22 centov. Kot poudarjajo na Fructalu, je to več kot v sosednjih državah, kjer se cene gibljejo med deset in 12 centov za kilogram.

Predsednik Kmetijske zadruge Vipava Aleš Kosovel ocenjuje, da bo letina breskev za odkup takšna kot lani. Predvidoma bodo v odkup ponudili 250 ton. V Fructalu so napovedali, da bodo odkupili vse ponujene količine.

Foto: Pixabay

V Fructalu pravijo, da tako nadaljujejo zastavljeno strategijo ter z višjo odkupno ceno spodbujajo lokalno pridelavo vipavskih breskev in obnovo obstoječih nasadov.

Odkup se bo predvidoma začel v drugi polovici julija. V Fructalu se bodo pri poteku odkupa prilagodili vremenskim razmeram in zorenju sadja. Predvidevajo, da bo končan v avgustu. Kupnino iz naslova osnovne odkupne cene bo Fructal nakazal neposredno pridelovalcem v enem obroku, najkasneje do 15. septembra 2019.