Evropski poslanci iz Slovenije pozivajo k ukrepanju: ZAVAROVATI SOŠKO DOLINO

Foto: FB Društvo Eko Anhovo in dolina Soče

Evropski poslanci iz Slovenije so Evropsko komisijo opozorili na okoljske in zdravstvene težave Soške doline, ki so povezane s sosežiganjem odpadkov v cementarni Salonit Anhovo. Pozvali so k takojšnjemu ukrepanju, da bi zavarovali javno zdravje in okolje v celotni Goriški regiji ter na širšem čezmejnem območju.

Foto: Pixabay

Pod pozivom, ki so ga poslali v četrtek, so podpisani Igor Šoltes (Zeleni), Franc Bogovič (EPP/SLS), Tanja Fajon (S&D/SD), Patricija Šulin (EPP/SDS), Romana Tomc(EPP/SDS), Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) ter Milan Zver (EPP/SDS). Naslovili so ga na evropskega komisarja Karmenuja Vello, pristojnega za okolje in evropskega komisarja Miguela Ariasa Caneteja, pristojnega za podnebne ukrepe.

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Komisijo so evropski poslanci iz Slovenije opozorili na okoljske in zdravstvene težave Soške doline, ki so povezane s sežiganjem odpadkov v cementarni Salonit Anhovo. Izrazili so globoko zaskrbljenost nad podatki, ki jih je predstavilo Društvo Eko Anhovo in dolina Soče. Opozarjajo na kršenje evropske direktive o sežiganju odpadkov, saj naj bi Agencija RS za okolje Salonitu Anhovo z okoljevarstvenim dovoljenjem dovolila vrednosti emisij, ki bistveno odstopajo od dovoljenih standardov EU. Prav tako so opozorili na problem skladiščenja odpadkov na območju cementarne, kar predstavlja tveganje za nastanek izrednih dogodkov, recimo požara, ki ima lahko usodne posledice za širše okolje. Obseg odpadkov, ki jih sežigajo, je kar 108.960 ton letno (skoraj 300 ton dnevno), med temi pa so tudi avtomobilske gume, plastika, odpadna olja in topila.

Uredništvo