V prejšnjem tednu smo bili priča prelomnemu trenutku v zgodovini EU saj sta Evropski parlament in Svet EU dosegla dogovor o aktu o umetni inteligenci.

Pogajanja so trajala rekordnih 36 ur, kar velja za najdaljši institucionalna pogajanja v zgodovini EU. Ta dogovor ne predstavlja le pomembne prelomnice v regulaciji umetne inteligence, ampak je tudi postavljen kot globalni kriterij za prihodnje oblikovanje politik na tem področju. Evropska poslanka Romana Tomc je poudarila: “Dogovor o Aktu umetne inteligence je zgodovinski korak za Evropsko unijo. Z njim smo postavili globalne standarde in hkrati zagotovili, da bo tehnologija služila ljudem in ne obratno.”

Umetna inteligenca je že kar močno umeščena v naš vsakdan. Predstavlja tehnologijo, ki računalnikom omogoča reševati naloge običajno težko opravljene brez prisotnosti človeka. Med ta opravila med drugim spadajo: prepoznavanje govora, odločanje in učenje iz izkušenj itd. UI je kot rečeno že del našega vsakdanjega življenja in je že prisotna na raznih napravah, od pametnih telefonov do avtomobilov, ki se lahko vozijo kar sami.

Akt zagotavlja varnost in spoštovanje temeljnih pravic: postavlja pravila, ki zagotavljajo, da se UI uporablja na način, ki varuje naše pravice in svobodo. Omejuje zlorabe: Prepoveduje uporabo UI za nepravično ali zavajajoče ocenjevanje ljudi in za manipulacijo ali izkoriščanje ranljivih skupin. Podpira inovacije in gospodarstvo: Akt spodbuja razvoj UI na varen in koristen način, hkrati pa zagotavlja, da Evropa ostane konkurenčna v globalnem gospodarstvu.

Akt bo imel pomemben vpliv na način, kako bomo v prihodnje uporabljali tehnologijo. Od boljšega varstva osebnih podatkov do zagotavljanja pravičnih in nepristranskih sistemov UI. Koristil bo vsem. Razvoj in uporaba UI tehnologij mora potekati na odgovoren, pravičen in varno nadzorovan način. Člani politične skupine ELS smo zavezani k zagotavljanju, da bo tehnološki napredek služil dobrobiti vseh državljanov in podpiral naša prizadevanja za boljšo prihodnost.

“Umetna inteligenca prinaša velike priložnosti, a moramo se zavedati tudi nevarnosti. S sprejemanjem tega akta smo naredili pomemben korak, vendar moramo biti odprti za kritične ocene in pripravljeni na hitre prilagoditve, saj se področje UI hitro razvija. Regulacije so korak v pravo smer, a ne smemo dopustiti, da nas držijo v lažnem občutku varnosti,” je povedala Romana Tomc.

Spletno ureništvo
Vir: pisarna evropske poslanke Romane Tomc