Erasmus praksa študentke iz Solkana: MOJ FOTOGRAFSKI STUDIO V TOSCANI

Foto: Dorin Vasilescu - Teja Lazar na Erasmus praksi v Firencah

Od vseh neodgovorjenih sporočil in poslanih pisem mi je rekel, da lahko pridem na študentsko prakso k njemu. Bila sem sprejeta! In to ne kamorkoli, ampak v fotografski studio v mojem najljubšem mestu na svetu. Firence, prihajam!

Erasmus organizacija že vrsto let skrbi, da se študenti Evropske unije lahko odpravijo v tujino iskat nove izkušnje v svoji izobraževalni smeri. Izbirajo lahko med Erasmus izmenjavo, kjer se študent odpravi v tujo državo študirati ali Erasmus prakso, ko si v svoji stroki izbere delo, ki ga opravlja za določen čas. Tudi sama sem se v študijskem letu 2018/2019 odpravila na Erasmus prakso v Italijo. Kot študentka likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani sem si izbrala delo na področju fotografije, mesto pa Firence, eno najlepših na svetu.

Foto: Teja Lazar

Bolj natančne informacije glede Erasmus programa Univerze v Ljubljani lahko najdete na naslednji povezavi: ERASMUS

Medtem, ko fakultete lahko izbiraš s seznama, pa si moraš prakso v tujini poiskati sam, kljub pomoči pisarne za mednarodno sodelovanje in izmenjave. Iskanje prakse zgleda na prvi pogled precej lažje kot v resnici je. Po dolgem pošiljanju prošenj ter motivacijskih pisem se mi je le nasmehnila sreča, ko sem na spletu naletela na spletno stran fotografa iz Firenc. Opravila sem intervju z delodajalcem in na srečo bila sprejeta!

Fotografski studio je last portretnega ter komercialnega fotografa in ponudnika video storitev po imenu Dorin Vasilescu. Februarja 2019 sem se preselila v Firence ter začela z delom asistenta fotografa in si začela nabirati nove izkušnje na področju fotografije ter vodenja fotografskega studia. Delo je razgibano in ustvarjalno, omogoča mi povezovanje fotografije z umetnostjo ali razvijanje lastnih fotografskih projektov. Ob različnih fotografiranjih spoznavam nove ljudi in njihove zgodbe. Poleg vsega mi delo omogoča še spoznavanje prestolnice Toscane, tako turističnih kot tudi bolj skritih ali nedostopnih kotičkov mesta. Zaradi dela imam priložnost obiskati kraje kot so muzeji, šole, vile, ateljeji in si jih ogledati z drugačne perspektive, kot bi si jih sicer. Lahko bi rekla, da so moj fotografski studio postale kar cele Firence.

Foto: Teja Lazar

Dnevi, ki jih preživljam v Firencah potekajo v izrazito ustvarjalnem duhu! Prosti čas izkoriščam predvsem za sprehode po mestu in prečudoviti Toskani. Obkoljena sem s kulinaričnimi doživetji in umetniškimi stvaritvami mesta. Včasih se odpravim v kavarno in se ob dobri kavi učim italijanščine ali pa najdem miren kotiček zase, da lahko preprosto čečkam po zvezku in pišem pesmi. Nadobudni ljudje iz celega sveta, umetniki, fotografi, kuharji, pisatelji, glasbeniki prihajajo v Firence, da se izpopolnijo v svoji stroki in doživijo mesto v vseh svojih čarih. V spomladanskem času se jim pridružijo še turisti iz celega sveta. Ob večerih se prebivalci zberejo v centru in se odpravijo na „aperitivo“ z domačo florentinsko kuhinjo ter koktajle v sproščenem vzdušju.

Erasmus praksa je zame postala veliko več kot sem pričakovala. Lahko bi celo rekla, da sodi med pomembnejše korake v mojem življenju. Opravljam namreč delo, ki mi je resnično všeč in se ob tem izpopolnjujem in učim ob čudovitem mentorju. Študentje, če imate možnost, se odpravite v tujo državo na izmenjavo ali prakso. Priporočam vam, da čim prej zagrabite priložnost za nova znanja in izkušnje!

Foto: Teja Lazar

V kolikor vas v naslednjih mesecih zanese v Toscano, se lahko oglasite na obisku. Za več informacij o fotografskem studiu  obiščite spletno stran: https://www.timmistudio.com/

Teja Lazar