Ekolat dnevno predela 100.000 litrov mleka: VEČINA MOCARELE ZA ITALIJO

Foto: Pixabay

V nekdanji Mlekarni Vipava, sedaj družbi Ekolat, v kateri od prevzema leta 2013 izdelujejo le mocarelo, so lani razširili proizvodnjo in dodali tretjo proizvodno linijo za večje kupce. Lani je delež v podjetju od Trevisanalata kupila družba Sabelli, ki prav tako prihaja iz Italije.

V Ekolatu dnevno predelajo 100.000 litrov mleka, ki jim ga zagotavlja slovenski dobavitelj Mlekop. Lani so v novo proizvodno linijo v 1,5 milijona evrov, letos pa načrtujejo investicije v višini 800.000 evrov.

Z novimi lastniki je Ekolat postal drugi največji proizvajalec mocarele v Italiji, kamor jo prodajo kar 98 odstotkov, nekaj tudi v Slovenijo. V prihodnjih letih želijo svoje izdelke izvažati tudi na druge sosednje trge. Zaradi rednih dobav mleka in velikega povpraševanja delo poteka tudi med vikendi ter prazniki.  V Ekolatu je trenutno 36 zaposlenih, zaradi povečane proizvodnje pa se jim občasno pridruži dodatna delovna moč.

Lanski prihodki družbe, ki posluje z dobičkom, so bili še enkrat večji kot leto poprej. S 5,5 milijona evrov so narasli na 11 milijonov evrov. Letos pričakujejo od 30 do 50 odstotno rast prihodkov.

Uredništvo