Državna proslava ob prazniku priključitve Primorske k matični domovini: MESTO VRTNIC PRAZNUJE

Foto: FB MO Nova Gorica

Nova Gorica, ki letos praznuje 70. obletnico začetka gradnje mesta, je sinoči gostila državno proslavo ob prazniku priključitve Primorske k matični domovini. Kulturno-umetniški program z naslovom Gorico novo bomo dali v dar je pripravlja in režirala Neda Rusjan Bric.

Na prireditvi so nastopili predvsem primorski kulturni ustvarjalci. Veliki oder je bil postavljen tako, da je bila novogoriška mestna hiša, ki je bila ena prvih zgrajenih stavb v novem mestu, del kulise. Osrednji govornik na sinočnji proslavi, predsednik državnega sveta Mitja Bervar je med drugim poudaril, da smo Slovenci v zadnjih 70 letih veliko dosegli, a se je treba še naprej boriti za svoj obstoj, za pravičnejšo in bolj demokratično družbo, za našo duhovno in materialno blaginjo.

Foto: FB MO Nova Gorica

Praznik vrnitve Primorske k matični domovini je državni praznik od leta 2006, vendar ni dela prost dan. Na ta dan se spominjamo uveljavitve pariške mirovne pogodbe leta 1947. S tem so velik del Primorske, Istra južno od Mirne, Reka, Zadar in otoki prišli pod Jugoslavijo, večina Primorcev pa se je po več kot 20-letnem trpljenju pod fašizmom pridružila matičnemu narodu.

Prireditve v sklopu praznovanja 70. rojstnega dne se v Novi Gorici vrstijo že od začetka leta, dogodki pa so še posebej strnjeni v mesecu septembru, ko tudi sicer občina obeležuje občinski praznik. V tem tednu so se graditeljem mesta poklonili z delovno akcijo, popoldanski del včerajšnjega praznovanja pa je pripravilo Območno združenje borcev za vrednote NOB Nova Gorica.

Foto: FB MO Nova Gorica

Urad predsednika republike je ob včerajšnjem prazniku pripravil dan odprtih vrat. Okoli 230 obiskovalcev je sprejel in nagovoril predsednik republike Borut Pahor, ki je ob tem izpostavil, da se Primorci v času, ko niso bili del slovenskega ozemlja, niso pustili poitalijančiti, na kar lahko danes gledamo s ponosom.

Uredništvo