Dražje pogonsko gorivo, dizel že preko dveh evrov

Foto: Pixabay

Danes so se pogonska goriva na bencinskih servisih ob avtocestah po Sloveniji občutno podražila in so za približno 20 centov dražja kot na na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest.

Bencin je na servisih zunaj avtocest dražji za 19,5 centa oz. 12,5 odstotka, dizel pa za 18 centov oz. 10,8 odstotka. Za liter 95-oktanskega bencina je odslej treba odšteti 1,851 evra na Petrolovih servisih in 1,944 evra na servisih OMV Slovenija. Drugod, kjer cene pogonskega goriva določajo trgovci, pa se je cena za liter dizla na Petrolu povzpela na 2,002 evra, na servisih OMV Slovenija pa 2,046 evra

Gospodarstvo je na nogah, ljudje so v stresu

V preteklih dneh je zaradi napovedane podražitve marsikje zmanjkalo goriva. “Gospodarstvo je na nogah, ljudje so v stresu,“ je v sinočnji oddaji 24ur na POP TV dejal predsednik sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije Peter Pišek in opozoril, da je bilo pomanjkanje goriva na bencinskih servisih vseh trgovcev z nafto nedopustno.

Vlada Roberta Goloba je umaknila uredbo prejšnje Janševe vlade, ki je do 10. avgusta zamrznila ceno bencina in dizla, in regulira marže trgovcev.

Gospodarski minister Matjaž Han zagotavlja, da je zalog pogonskih goriv dovolj. Ministrstvo je na teren poslalo inšpektorje, ki preverjajo spoštovanje cenovne ureditve, prodajo in zaloge ter morebitno zavajanje potrošnikov. 

Foto: ML

Na Petrolu pojasnjujejo, da še ne morejo zagotoviti, da bodo težave z dobavo goriva odpravljene že danes. Prodajna mreža naj bi bila znova normalno vzpostavljena do petka.

Dajatve na liter goriva so 15-krat večje kot marža

Ekonomist in nekdanji minister za gospodarstvo dr. Matej Lahovnik meni, da bi bila regulacija marž trgovcev učinkovita v primeru, če bi visok delež cene predstavljale marže, a v realnosti ni tako. Visoke dajatve so namreč tiste, ki predstavljajo največji problem pri visokih cenah naftnih derivatov. “Če natočimo 60-litrski rezervoar goriva, plačamo več kot 60 evrov dajatev. Dajatve na liter goriva so 15-krat večje kot marža, zato bi draginjo lahko blažili z nižanjem dajatev,“ se je na odločitev vlade Roberta Goloba odzval Lahovnik.