Dr. Miro Cerar odstopil: V PRAVEM TRENUTKU

Foto: lokalne-ajdovscina.si

Dr. Miro Cerar je tretji slovenski predsednik vlade, ki je odstopil. To sta pred njim storila dolgoletni predsednik vlade dr. Janez Drnovšek in prva slovenska premierka Alenka Bratušek.

Miro Cerar se je za odstop odločil le približno tri mesece pred iztekom mandata. Sam je dejal, da je bila kaplja čez rob odločitev vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo referendum, na katerem so volivci podprli zakon o drugem železniškem tiru Divača-Koper. V zadnjem obdobju je bil deležen številnih pritiskov, tudi v vladi je izgubljal zaveznike. Volitve se namreč približujejo in njegova odločitev je bila dokaj pričakovana, nenazadnje pa tudi modra za SMC pred državnozborskimi volitvami.

S položaja predsednika vlade je 2. decembra 2002 kot prvi odstopil Janez Drnovšek, ki je bil na polovici svojega mandata. Po izvolitvi za predsednika države je položaj premiera prepustil Antonu Ropu iz svoje stranke LDS. 4. maja 2014 pa je le po dobrem letu dni vladanja odstopila prva slovenska premierka Alenka Bratušek. Za odstop se je odločila po porazu za vrh stranke Pozitivna Slovenija (PS) proti Zoranu Jankoviću. To je botrovalo padcu celotne vlade in predčasnim volitvam, ki jih je pred štirimi leti dobila Cerarjeva SMC.

Uredništvo