Dr. Milan Zver: Nihče ne sme nikomur odvzemati pravice do izražanja

Foto: Pixabay

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na plenarnem zasedanju v Bruslju sodeloval v eni od osrednjih razprav o demokratični odgovornost socialnih medijev. Izpostavil je, da so socialna oz. družabna omrežja postala platforma, kjer se odvija ne samo zasebna, ampak tudi javna govorica.

“Nedavna odločitev zasebne spletne platforme, da odstrani profil demokratično izvoljenega predsednika je nevaren precedens. Nihče, niti zasebni lastniki spletnih platform, ne smejo nikomur odvzemati pravice do izražanja,” je poudaril dr. Milan Zver in dodal, da se nekaj takšnega lahko zgodi le v izjemnih okoliščinah na temelju demokratično sprejetega zakona. Kot je še dejal evropski poslanec, je podjetje Twitter s formalnega vidika lahko zasebna lastnina, “po svoji funkciji pa je globoko družbena entiteta.”

Foto: SDS – dr. Milan Zver

“Svoboda izražanja ima v demokratični družbi, ki temelji na vladavini prava, esencialno in nezamenljivo vrednost. Svoboda političnega govora je lakmusov papir za stanje demokracije v družbi,” je izpostavil evropski poslanec dr. Milan Zver.

Ob tem je izpostavil, da so pred približno 2.300 leti grškega modreca Diogena vprašali, kaj je najlepše v življenju. Odgovoril je, da svoboda govora. “Zaradi besede je za njim umrlo in trpelo ogromno svobodomiselnih ljudi. Naj nam nove informacijsko-komunikacijske tehnologije ne krčijo prostora svobode, ampak nasprotno, naj ga širijo,” je prepričan evropski poslanec dr. Milan Zver.

Foto: Pixabay

“Če bomo v EU že urejali to zadevo, moramo predvsem omogočiti enakopraven dostop do univerzalnih komunikacijskih storitev, in predvsem jasno odgovornost zasebnih digitalnih velikanov, ki upravljajo družbena omrežja,” je svojo razpravo zaključil dr. Milan Zver.