Dr. Jože Možina: Dogajanje na Slovenskem med vojno je težka a odrešilna tema

Foto: zajem zaslona

Med gosti letošnjih 57. študijskih dnevov Draga 2022 je bil tudi novinar, dokumentarist in zgodovinar dr. Jože Možina, ki je pripravil predavanje o svoji knjigi Slovenski razkol.

Dr. Jože Možina: „Dogajanje na Slovenskem med vojno je težka a odrešilna tema. Komunisti so v vojni videli priložnost za prevzem oblasti.“

Foto: zajem zaslona – dr. Jože Možina

Predstavitev je potekala pod šotorom na dvorišču Finžgarjevega doma na Opčinah. Pogovor je vodil Ivo Jevnikar, ki je o Možini dejal, da ga je »živo zanimanje za življenjske usode ljudi, ki jih je zaznamoval čas totalitarizmov, fašističnega nasilja na Primorskem, vojne in okupacije, komunistične revolucije ter povojne represije, zanimanje torej, ki se je pokazalo v dokumentarnih filmih Zločin, ki ne zastara, Zamolčani – moč preživetja in v mnogih pogovorih s pričevalci, privedlo do tega, da je disertacijo za dosego znanstvenega doktorata iz zgodovine posvetil iskanju razlogov za razkol med Slovenci v času druge svetovne vojne, ki je imel, kot je dan prej poudaril predsednik Borut Pahor, ‘strašne posledice za naše narodno telo’.“

Drago so med drugimi obiskali predsednik prve slovenske osamosvojitvene vlade Lojze Peterle, minister v prvi slovenski vladi Janez Dular, Valentin Inzko, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev in Irena Vadnjal z Ministrstva za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Foto: Članek v Primorskem dnevniku

Komunisti so za civilno prebivalstvo predstavljali večjo grožnjo kot okupator,” je poudaril Jože Možina, ki se je navezal na »partizanski genocid nad Romi« na Dolenjskem in Notranjskem. Pri tem se je obregnil ob dejstvo, da ljubljanski župan Zoran Janković ni dovolil prekopa romskih žrtev iz morišča na pokopališče Žale in med predavanjem omenil več primerov družin, ki naj bi jih umorili borci OF.