Dolgotrajna oskrba v EU se krepi, Golobova vlada jo ukinja

Foto: Pixabay

Na ravni EU se je delovanje v zvezi z dolgotrajno oskrbo izjemno okrepilo, v Sloveniji pa vladajoča politika sistem ruši.

Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je bil konec leta 2021, v času vlade Janeza Janše, končno sprejet, ureja področje dolgotrajne oskrbe, z zagotavljanjem pogojev za dostopno, kakovostno in varno obravnavo odraslih oseb, ki zaradi bolezni, starosti, poškodb ali invalidnosti ne zmorejo več samostojno poskrbeti zase.

V času, ko se krepi zavedanje o pomenu demografije in dolgotrajne oskrbe v vseh državah članicah EU, z intenzivnimi ukrepi sledita tudi Komisija in Evropski parlament, je vlada Roberta Goloba ustavila izvajanje težko pričakovanega Zakona o dolgotrajni oskrbi in ukinila Urad za demografijo. „S tem sta vlada in vladajoča koalicija povzročili veliko škodo ljudem, ki oskrbo potrebujejo. Poleg tega sta ogrozili tudi evropska finančna sredstva, ki so bila za to na voljo po načrtu, ki ga je v Bruselj poslala prejšnja vlada,“ pravi evropska poslanka Romana Tomc in dodaja: „Zanimivo bo poslušati leporečenje koalicije o pomenu dolgotrajne oskrba ob zavedanju, da so nekaj tednov nazaj podprli rušenje celotnega sistema. Navedbe o nezmožnosti izvajanja zakona ne držijo in so le poceni izgovor za nesposobnost, predvsem pa za preusmerjanje denarja.“

Foto: Pixabay

V Slovenski demokratski stranki so vložili zahtevo za referendume, ker nasprotujejo trem zakonom, ki podrejajo javni zavod RTV Slovenija vladajoči politiki, povečujejo število ministrstev iz 17 na 20 in ukinjajo izvajanje dolgotrajne oskrbe.

Za podpis podpore referendumom potrebujemo obrazce, ki so dosegljivi bodisi na stojnicah pred upravnimi enotami ali krajevnimi uradi, bodisi s klikom na povezavo:

Obrazec je treba nujno podpisati šele na upravni enoti, krajevnem uradu, pred uradno osebo. V primeru, da obrazca ne podpišete pred uradno osebo, bo vaš podpis neveljaven. Ob podpisu potrebujete tudi svojo veljavno javno listino (osebna izkaznica, potni list, vozniško dovoljenje). Za ta namen ni potrebno predhodno naročanje na nobeni upravni enoti. Izpolnjen in na upravni enoti podpisan obrazec lahko pustite na stojnici pred upravno enoto oz. krajevnim uradom ali ga pošljite po pošti na naslov Slovenska demokratska stranka, Trstenjakova 8, 1000 Ljubljana.