Dogovor o odkupni ceni vipavskih breskev: VIŠJA A PRENIZKA

Foto: Pixabay

Odkupna cena breskev bo enaka lanski, sta se dogovorila Kmetijska zadruga Vipava in Fructal iz Ajdovščine. Osnovna cena za kilogram bo 22 centov, za breskve, ki bodo sestavina izdelkov Vipavska breskev, pa 28 centov, sporočajo iz Fructala, ki bo začel z odkupom v drugi polovici julija.

Dogovor za višjo odkupno ceno izhaja iz skupnega projekta Vipavska breskev, ki sta ga Fructal in Kmetijska zadruga trgu predstavila pred štirimi leti. Obračun višje odkupne cene je namreč odvisen od prodaje izdelkov v posameznem letu. Blagovna znamka Vipavska breskev trenutno obsega tri izdelke.

 

Foto: Pixabay

Osnovna cena za kilogram breskev je za naše pogoje in hektarski donos naših sadovnjakov nizka, težavo pa predstavlja predvsem nizek hektarski donos zaradi odmiranja sadnih dreves, razmišlja predsednik Kmetijske zadruge Vipava Aleš Kosovel. V Fructalu so napovedali, da bodo odkupili vse ponujene količine. Ponujena osnovna odkupna cena za kilogram sadeža naj bi bila po njihovih navedbah za 40 odstotkov višja od tržne cene kilograma breskev v sosednjih državah. Lani so v Fructalu odkupili 260 ton breskev vipavskih sadjarjev, nekaj podobnega načrtujejo tudi letos.

Predsednik Kmetijske zadruge Vipava Aleš Kosovel meni, da bi morali saditi takšne vrste breskve, da bi najboljše sadeže lahko prodali na trgu, manjše in bolj zrelo sadje pa bi dali v predelavo, kot je navada drugod po svetu. V tem primeru bi bila Fructalova ponujena cena dobra.

 

Fructal se je odločil, da zadrži lansko zvišano osnovno odkupno ceno z namenom spodbujanja lokalne pridelave vipavskih breskev in obnove obstoječih nasadov. V ajdovski družbi pravijo, da bodo celotno kupnino iz naslova osnovne odkupne cene nakazali v enem obroku po zaključku odkupa, predvidoma v prvi polovici septembra, neposredno pridelovalcem.

Uredništvo