Ukrepi novogoriške občine za zajezitev koronavirusa: POZIV K ODGOVORNOSTI!

Foto: ML

Novogoriška mestna občina (MONG) je po pogovoru s pristojnimi zdravstvenimi ustanovami, policijo in civilno zaščito sprejela nekaj dodatnih ukrepov, s katerimi bo poskušala zajeziti širjenje novega koronavirusa med občani.

V šempetrski bolnišnici so zadnje dni zabeležili okužbo pri štirih zaposlenih. Vseh 60 rezultatov v torek odvzetih brisov pri zaposlenih, ki so bili v tesnih stikih z okuženimi, je bilo negativnih, sporoča strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler.

Sestanka so se poleg predstavnikov občine udeležili tudi predstavniki šempetrske bolnišnice, Zdravstvenega doma Nova Gorica, območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nova Gorica, civilne zaščite, zdravstvenega inšpektorata in policije.

Foto: MONG

Epidemiološko slika na Goriškem je zaenkrat razmeroma dobra. “Da bi to ohranili, se moramo vsi, ljudje vseh starosti, dosledno in disciplinirano držati ukrepov in priporočil, zlasti nošenja mask, ustrezne razdalje in razkuževanja rok,” pravi novogoriški župan Klemen Miklavič

Tako policija kot zdravstveni inšpektorat sta izpostavila potrebo po dodatnih uradnih osebah, ki bi na terenu opozarjale tiste, ki se ne držijo priporočil, in bi jih zato spodbujale k spoštovanju ukrepov. Glavni namen ni kaznovanje ampak pojasnjevanje pomena zaščitnih ukrepov, s katerimi zaščitimo sebe in druge, so poudarili. Sprejeta je bila odločitev, da bodo na pomoč priskočili tudi redarji in pripadniki civilne zaščite (CZ). Kot pojasnjuje Andrej Biaggio, strokovni sodelavec za zaščito in reševanje novogoriške občine, bo CZ v trenutnih razmerah nadzirala javne površine v občini, predvsem pa bo v večernem času kontrolirala lokale in klube.

Foto: ML

Tako kot v prvem valu bo MONG organizirala varstvo otrok na domu za starše, ki so zaposleni v dejavnostih, ki so ključnega pomena v času epidemije. Socialno ogroženim skupinam, upokojencem in šolam bo razdelila zaščitne maske. Zlasti starejše občane bo obveščala o možnostih nakupovanja živil na domu, da ne bi obiskovali nakupovalnih centrov. Prevoz hrane na dom zaenkrat še ni potreben, ker ustrezne službe to še obvladujejo.