Dodatek za posebne obremenitve v času epidemije: 98 MILIJONOV EVROV

Foto: Pixabay

Na včerajšnji dopisni seji je vlada določila obseg sredstev za financiranje dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije, razdelitev sredstev na neposredne proračunske uporabnike ter kriterije za razdelitev sredstev posrednim proračunskim uporabnikom. Ocena skupnega mesečnega finančnega učinka za javni sektor znaša 39,2 milijona evrov, sporočajo iz Ukoma.

Dodatek za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije je predvidel prvi interventni protikoronski zakon, dobili pa ga bodo lahko tisti javni uslužbenci, ki so bodisi nadpovprečno izpostavljeni tveganju za svoje zdravje bodisi prekomerno obremenjeni zaradi obvladovanja epidemije covida-19.

Sorazmerni del dodatka za marec bo predvidoma izplačan z aprilskimi plačami, skupaj z dodatkom za april.

V vladi sklepajo, da bo največ dodatka izplačanega zaposlenim v dejavnosti zdravstva. V ta namen je predvidenih 17,9 milijona evrov mesečno, za dejavnosti socialnega varstva pa 4,8 milijona. Pri ministrstvih in organih v sestavi ministrstev ta znesek znaša do 6,5 milijona, pri čemer glavnina odpade na t. i. pooblaščene uradne osebe, torej policiste, pravosodne policiste, vojake in upravo za zaščito in reševanje, je razvidno in vladnega sporočila.

Ob predpostavki, da bo epidemija trajala od 13. marca do konca maja in v primeru, da bi bili dodatki izplačani v skladu z limiti, bi državni proračun, v katerem so zagotovili ta sredstva, to stalo 98 milijonov evrov.

Foto: Pixabay

Za tiste, ki so v času epidemije “v prvih bojnih vrstah” je zagotovljenega več denarja kot za tiste, ki so manj obremenjeni. Vseeno bodo predstojniki lahko ocenili, da je nekdo, ki je denimo delal od doma, kljub temu izjemno nadpovprečno obremenjen in si lahko zasluži tudi večji dodatek kot recimo nekdo, ki sicer vsak dan hodi v pisarno. Prav tako ni nujno, da bo dejansko izplačanih sredstev za dodatke na koncu toliko, kolikor je določeno z razrezom. Možna je tudi kakšna prerazporeditev med proračunskimi uporabniki, v kolikor se bo izkazalo, da je kateri od njih bolj obremenjen in potrebuje za dodatke več sredstev, kot jih je predvidel izračun.