Dobre zimske gume poskrbijo za varno zimo

Optimalno varnost pri vožnji namreč dosežemo zgolj z dobrim oprijemom cestišča, torej z dobrim stikom avtomobilske gume s cestno površino. To je še posebej pomembno, ko nastopi zima.

Zimske gume = zimska vožnja

V Sloveniji morate svojega jeklenega konjička v zimske gume preobuti s 15. novembrom. Kljub temu strokovnjaki priporočajo, da zimske gume pričnemo uporabljati takoj, ko zunanje temperature padejo pod 7°C, november ali ne. V takšnih razmerah vozne lastnosti letnih pnevmatik namreč niso več ustrezne.

Zato so zimske gume, v nasprotju z letnimi, izdelane iz posebne gumene zmesi, ki je namenjena prav za vožnjo v nizkih temperaturah, zimske pnevmatike pa imajo tudi ostrejši in globlji profil in lamele za izpodrivanje snega.

Nove zimske pnevmatike za najboljšo varnost

Kaj pa če novembra ugotovite, da so vaše zimske gume obrabljene in niso več primerne za na cesto? Lotite se nakupa novih! Pri odločitvi kaj kupiti, zimske gume Sava, Nokian gume ali kaj drugega, vam na pomoč priskočijo testi zimskih pnevmatik, ki jih izvaja Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) s pomočjo vsakoletnih praktičnih testov različnih pnevmatik, pa naj gre za gume 205 55 R16 ali druge. Med drugim namreč preverja vozne lastnosti, varnost in zaviranje zimskih gum na suhi cesti, zaviranje zimskih gum na mokri cesti, akvaplaning in vodljivost, zaviranje in moč oprijema na snegu ter vodljivost in obrabo pnevmatike.

Pri tem pa ne gre pozabiti, da se najcenejši nakup zimskih gum velikokrat ne izkaže za najbolj pametnega. Poceni zimske gume lahko namreč kaj hitro pomenijo slabšo vodljivost na cesti, pa tudi daljšo zavorno pot in, seveda, hitrejšo obrabo, kar pomeni, da boste morali kaj kmalu kupiti nove.

Oglasno sporočilo