Dizel in kurilno olje cenejša, cena bencina nespremenjena

Foto: Pixabay

Ob vladnem zvišanju trošarin se bo cena dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest opolnoči znižala za štiri cente, tako da bo znašala 1,489 evra za liter, cena 95-oktanskega bencina pa bo ostala pri 1,355 evra za liter.

Kurilno olje se bo pocenilo za 6,8 centa na 1,083 evra. Cene bodo veljale do vključno 27. februarja, je razvidno iz objave ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Vlada je danes na dopisni seji s spremembo uredbe o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo zvišala trošarine za vse tri naftne derivate, in sicer tako, da se bosta maloprodajni ceni dizelskega goriva in kurilnega olja znižali, cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina pa bo ostala nespremenjena, sporočajo iz urada vlade za komuniciranje.

Trošarina za neosvinčeni bencin se je zvišala z 0,359 evra na 0,379 evra na liter, za dizel z 0,3300 evra na 0,386 evra na liter in za kurilno olje z 0,07875 evra na liter na 0,116 evra na liter.

Cene omenjenih naftnih derivatov se bodo, kot so napovedali na ministrstvu, tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.