Depolitizacija v „svobodni“ Sloveniji

Foto: Demokracija - Milan Krek, direktor NIJZ

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska na direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka, naj odstopi.

Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa poglejmo, kako to izgleda v praksi: Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, ki sem dokazano nepolitični kader in ki sem bil na položaj direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje postavljen preko javnega razpisa, da odstopim kot direktor,” je za Portal Plus povedal dr. Milan Krek.

Krek pojasnjuje, da minister Bešič Loredan pravega razloga za njegov odstop ne zna navesti, ampak le ponavlja, da skupaj ne bosta mogla delati. „V enem od telefonskih pogovorov mi je povedal, da to od njega zahteva predsednik vlade. Torej tisti premier, ki bo vse depolitiziral. On pa je samo eksekutor, in to oster eksekutor, če se ne bom umaknil,” je za Portal Plus še razkril direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Afera? Osrednji mediji molčijo…

Če bi se recimo kaj takšnega zgodilo v obdobju prejšnje vlade, bi osrednji mediji temu namenjali osrednjo pozornost, v tem primeru pa očitno ne gre za afero in „pametno“ molčijo? Čeprav je aktualna koalicija že pred volitvami obljubljala brutalno kadrovanje, pa so se v aktualni vladi Roberta Goloba očitno spozabili, da obstajajo zakonske meje in meje zdravega razuma ter politične kulture. Mimogrede, podobna afera je odnesla generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja, ko je vlado vodil Marjan Šarec.

Foto: Zajem zaslona – Danijel Bešič Loredan, minister za zdravje

Milan Krek: “Zamislite si, da minister za zdravje pove že vnaprej, koga hoče kot direktorja, še preden je sploh izdan razpis.”

Vlada je v svet zavoda NIJZ imenovala kar štiri člane SD. Nekateri so tudi člani strokovnega sveta za zdravstvo v stranki SD pod vodstvom Branka Gabrovca, ki naj bi bil izbira Roberta Goloba in njegove skupine za direktorja NIJZ. „Minister mi je povedal, da hoče imeti za poslovnega direktorja Branka Gabrovca, ki je predsednik strokovnega sveta za zdravje v SD in kot tak tudi šef nekaterih članov zdravstvenega sveta SD. In zdaj si zamislite, da minister za zdravje pove že vnaprej, koga hoče kot direktorja, se pravi, še preden je sploh izdan razpis. Kaj pa, če se bo kdo drug javil na razpis? Ni panike, SD, torej Brankovi prijatelji, imajo večino v svetu zavoda! Smrdi po politični korupciji in zastavlja se vprašanje, ali bo kdo pogledal te rabote,” je pojasnil Milan Krek, ki je še razkril: “Tudi od drugih javnih zavodov s področja zdravstva dobivam informacije, da kličejo vodilne in jim kar po telefonu ukazujejo, naj odstopijo. Neverjetno! A ker sem že dovolj star, da imam nekaj zgodovinskega spomina, vam lahko zaupam, da je natančno tako, po istem kopitu, včasih delovala Komunistična partija: povsod je imela svoje nastavljence, ki so poročali na Centralni komite, direktorji so bili lahko samo njihovi člani razen redkih izjem.“

Uredništvo