Decembra selitev v novo stavbo v Stari Gori: NAJPREJ 25 INVALIDNIH OTROK

Foto: Facebook

Nova stavba bolnišničnega oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori, v kateri bo prostora za 25 invalidnih otrok in mladih ter 25 odraslih, je zgrajena. Danes naj bi opravili tehnični pregled, decembra pa naj bi bil pripravljen za vselitev.

Trenutno poteka montaža pohištvene opreme, ki ni bila del pogodbe z ministrstvom za zdravje in ni vključena v tehnični pregled. Zaključena bo predvidoma konec novembra. Prvi se bodo v pritličje selili invalidni otroci, ki so v času gradbenih del nastanjeni v matični bolnišnici v Šempetru. Selitev odraslih, ki okrevajo po možganskih poškodbah, je predvidena v drugi fazi prihodnje leto.

V bolnišničnem oddelku skrbijo za zdravljenje in rehabilitacijo otrok z različnimi razvojnimi motnjami, ki prihajajo tako s Primorske kot iz drugih delov Slovenije. Mnogim otrokom lahko pomagajo v tamkajšnjih ambulantah, pri težjih oblikah cerebralne paralize pa je pogosto potrebno bolnišnično zdravljenje. Zadnja leta so med dejavnosti oddelka dodali oskrbo mladostnikov po poškodbi glave v prometnih nesrečah ter odraslih nevroloških bolnikov po možganski kapi ali s podobnimi stanji, ki nujno potrebujejo rehabilitacijo pred odpustom iz bolnišnice.

Vrednost prve faze projekta nove bolnišnične stavbe znaša 4,5 milijona evrov. Od tega so na ministrstvu kot investitor projekta pridobili 2,5 milijona evrov evropskega denarja. Prva faza je vključevala izgradnjo stavbe ter ureditev pritličja in nadstropja do tretje gradbene faze. V to je vključena tudi oprema za pritličje, ki jo šempetrska bolnišnica financira iz donacij. Druga faza bo stala predvidoma milijon evrov, vanjo pa so vključena še gradbeno-inštalacijska dela in celotna oprema prvega nadstropja, ki bo namenjena rehabilitaciji odraslih.