Na spletni strani Občine Nova Gorica so objavili obvestilo o datumu evakuacije zaradi onesposobitve treh najdenih neeksplodiranih letalskih bomb na območju novogoriške železniške postaje.

Njihov zapis objavljamo v celoti:

Zaradi onesposobitve treh najdenih neeksplodiranih letalskih bomb na območju novogoriške železniške postaje bo v nedeljo, 17. marca 2024, potekala čezmejna evakuacija, na slovenski in italijanski strani. Datum so potrdili pristojni z obeh strani meje na današnjem sestanku na prefekturi v Gorici (I), potem ko so jim slovenski predstavniki civilne zaščite predstavili stanje in potrebne ukrepe. Tokrat bo zadnjo najdeno bombo zaradi poškodovanega vžigalnika potrebno nadzorovano razstreliti na mestu najdbe. Novogoriški župan Samo Turel je ob tem izrazil prepričanje, da bo vse potekalo po načrtu in usklajeno na obeh straneh meje, tako kot je vse uspešno potekalo že minulo poletje ob prvem tovrstnem primeru.

Na skupnem sestanku pristojnih z obeh strani meje pod vodstvom novogoriškega župana Sama Turela in goriškega prefekta Raffaela Ricciardija v sosednji Gorici (I) je bila danes dopoldan sprejeta odločitev, da bosta onesposobitev bomb in evakuacija izvedeni v nedeljo, 17. marca, med 8.00 in predvidoma 14.00. Od 8. ure zjutraj dalje bo na območje evakuacije in na območje zaklanjanja veljala prepoved vstopa. Do 9. ure bo potekala evakuacija. Med 9. in 10. uro bo potekalo preverjanje pristojnih, ali je na območju evakuacije morebiti ostala še kakšna oseba. Ob 10. uri pa se bo po sprožitvi zvočne sirene za nevarnost začela onesposobitev letalskih bomb, ki jo bodo izvedli člani Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Najprej bo na vrsti 100 kg bomba, ki so jo našli nazadnje. Zaradi poškodovanega vžigalnika jo bo potrebno razstreliti na mestu najdbe. V ta namen bodo pirotehniki izkopali 6 m globoko luknjo, kamor bodo premestil bombo, jo zavarovali z zaščitnim materialom in zasuli. Nato jo bodo nadzorovano razstrelili pod zemljo. Ta postopek so potrdili tudi predstavniki italijanske vojske, ki so bili prisotni na sestanku na goriški prefekturi. Nato bo sledila onesposobitev ameriške letalske bombe in nato najprej najdene angleške letalske bombe, ki pa ne bosta razstreljeni. Drugo in tretjo bombo bodo pirotehniki poskusili onesposobiti na mestu najdbe in varno prepeljati na poligon za dokončno uničenje.

Na slovenski strani bosta vzpostavljeni dve varnostni območji. Za prvo, rdeče območje, na katerem živi 2306 oseb, bo zapovedana popolna evakuacija. To območje sega na slovenski strani meje do 400 m oddaljenosti od mesta najdbe bomb. Za drugo, rumeno območje, na katerem živi 3478 oseb, pa bo veljal ukrep zaklanjanja, kar pomeni, da se bodo te osebe med 9. in predvidoma 14. uro morale zadrževati v notranjih prostorih in ne bodo smele na prosto. To območje sega na slovenski strani meje med 400 m in 600 m oddaljenosti od mesta najdbe bomb. Celotno območje evakuacije in zaklanjanja bodo pristojne službe preverjale tudi z droni, in to tako na slovenski kot na italijanski strani. Prisotne bodo tudi pristojne osebe. Kljub temu, da bo območje evakuacije popolnoma izpraznjeno, bo na njem za varnost ustrezno poskrbljeno tako s prisotnostjo policije kot pripadnikov služb zaščite in reševanja. Na italijanski strani meje bodo vzpostavili zgolj območje evakuacije, in sicer v pasu 600 m oddaljenosti od mesta najdbe bomb.

Med 7.00 in predvidoma 14.00 bosta zaprta tudi nekdanja maloobmejna prehoda na Erjavčevi ulici in v Solkanu, torej na teh dveh točkah prehod med mestoma v tem času ne bo mogoč. Posebej opozarjamo tudi na kolesarsko pot ob meji, ki bo v tem času prav tako zaprta, prav tako območje Trga Evrope ter vsa ostala območja prehajanja državne meje.

Za vse tiste, ki se v času evakuacije ne bodo imeli kam umakniti, novogoriška mestna občina daje na voljo veliko dvorano novogoriške Občinske palače (Trg Edvarda Kardelja 1, Nova Gorica). Osebe, ki se same ne morejo evakuirati oziroma potrebujejo pri tem pomoč, prosimo, da to sporočijo do sobote, 16. marca 2024, do 12. ure na tel. številko 05/33 50 107 (Štab CZ MONG). Organizirana bo pomoč pri evakuaciji.

Vsi prebivalci, ki živijo na območju evakuacije in zaklanjanja, bodo v naslednjih dneh v poštne nabiralnike prejeli podrobna navodila o evakuaciji in zaklanjanju. Za vse dodatne informacije lahko prebivalci pokličejo na tel. št. 05 33 50 107 (Štab CZ MONG) vsak dan, tudi v soboto, med 9. in 14. uro.

Novogoriški župan Samo Turel pred nedeljsko evakuacijo poziva: »Lepo prosim vse občane, da upoštevajo navodila civilne zaščite, policije in vseh ostalih pristojnih služb, da bi tako kot lani kar v najkrajšem času varno onesposobili vse tri najdene bombe. Prav tako prosim, da so pozorni na vsa navodila pristojnih.«

 

Spletno uredništvo,

vir: Občina Nova Gorica