Danes nekatere sprostitve: FRIZERJI, TRŽNICE, TRAFIKE ZNOVA NA DELU

Foto: Pixabay

Po nekajdnevnem zaprtju danes vrata znova odpirajo tržnice in trafike, in frizerski saloni. V skladu z vladnim odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodaje blaga in storitev bodo z delom lahko nadaljevali do 4. januarja. V veljavi ostajajo omejitve na področju kulture in verskih obredov.

Delovanje tržnic, trafik in frizerskih salonov je bilo onemogočeno s četrtkom, ko je morala vrata zapreti tudi večina nenujnih trgovin in storitvenih dejavnostih. Še naprej ostajajo zaprte trgovine z oblačili, obutvijo, s tehničnim blagom, avtopralnice, pa tudi knjigarne, papirnice in specializirane prodajalne z otroškim programom.

Foto: Pixabay

Uporaba maske je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih prostorih, na odprtih javnih krajih pa v kolikor ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dveh metrov oziroma treh metrov pri izvajanju individualne športne vadbe.

Med izjemami, ki lahko obratujejo so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne in prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki. Odprte so lahko tudi kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta ter dostavne službe. Pod strogimi pogoji se lahko izvajajo tudi verski obredi.

Foto: ML

V veljavi ostaja začasna prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev. Poleg knjižnic in ogleda kulturne dediščine med izjeme sodijo tudi muzeji in galerije na ograjenih odprtih javnih površinah v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko in sicer v goriški, osrednjeslovenski, obalno-kraški, gorenjski ter po novem tudi v primorsko-notranjski statistični regiji.