Danes stavka v javnem sektorju: FEBRUARJA NOV VAL

Foto: Pixabay

Stavkovne aktivnosti potekajo v državni upravi, vzgoji in izobraževanju, zdravstvu, kulturi, sociali, na javni RTV. Zanjo so se odločili v 16 sindikatih. Med drugim zahtevajo tudi višje plače. Pet minut čet dvanajsto bo pred vladnim poslopjem protestni shod.

Sindikati vlado opozarjajo, da je z ločenimi dogovori s posameznimi skupinami, v prvi vrsti zdravniki, posegla v enoten plačni sistem. Zahtevajo, da se znova vzpostavijo ustrezna razmerja in popravijo plače tudi drugim. Za tiste do 26. plačnega razreda zahtevajo dvig za dva plačna razreda, višje na plačni lestvici pa za tri do štiri, saj v tem delu še niso odpravljali plačnih anomalij. Med stavkovnimi zahtevami je tudi takojšen začetek odpravljanja vseh varčevalnih ukrepov, vključno z odpravo osemodstotnega znižanja plač.

Kot kaže, se bo vlada že prihodnji mesec soočila z novim valom stavk. 12. februarja sta jo napovedala oba policijska sindikata, dan kasneje sindikat delavcev v zdravstveni negi ter sindikat zdravstva in socialnega varstva, 14. februarja pa naj bi se začela še stavka v vzgoji in izobraževanju, ki jo je napovedal Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

Foto: Pixabay

Pogajanja z vlado doslej niso bila uspešna. Po napovedi stavke so se sestali dvakrat, novo srečanje med pogajalci obeh strani pa zaenkrat ni predvideno. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je glavni vladni pogajalec zagotavlja, da se je vlada pripravljena pogovarjati, a ne more sprejemati zavez, ki bi bile škodljive za državo. Po vladnih izračunih naj bi vse stavkovne zahteve znašale 991 milijona evrov, zato je vsem nemogoče ustreči, pravi minister.

Uredništvo