Danes pohod na Škabrijel 24 ur: GORIČANI V GIBANJU

Foto: gore-ljudje.net

Društvo za rekreacijo, kulturo in zgodovino Škabrijel 1917 iz Nove Gorice danes vabi na pohod na Škabrijel 24 ur. Na 646 metrov visoki hrib nad Novo Gorico se bo mogoče preko celega dneva podati iz Nove Gorice, Solkana, Prevala, Kromberka, Ravnice, Lok, Grgarja…

V enajsti soški bitki je bilo na Škabrijelu osrednje bojišče, saj so italijanske enote na vse možne načine hotele zavzeti hrib, ki je bil steber avstrogorske obrambne črte. Če bi hrib padel, bi Italijani imeli prosto pot naprej proti Trstu in Vipavski dolini. Branitelji so njihov napad ubranili, skupno pa je v tej bitki padlo okrog 40.000 vojakov.

Foto: gore-ljudje.net

Organizatorji, ki pohod pripravljajo že tretjič, pohodnikom priporočajo, da sami poskrbijo za varnost s primerno obutvijo, opremo in pripravljenostjo. Prav tako je priporočljivo, da imajo s seboj tudi hrano in pijačo, s katero se bodo okrepčali na vrhu.

Lani je bila na Škabrijel speljana tudi Pot miru, snovalci projekta pa si prizadevajo za vpis Poti miru od Alp do Jadrana na seznam Unescove dediščine.

Uredništvo