Danes je petek trinajstega: PARASKEVIDEKATRIAFOBIJA

Foto: Pixabay

Pozor, danes je petek trinajstega, ki se ga nekateri bojijo, drugi pa se zanj ne zmenijo kaj prida. Letos smo ga že preživeli v septembru, dvema pa bomo priča tudi v prihodnjem koledarskem letu.

Petek trinajstega se pojavi na koledarjih najmanj enkrat letno in največ trikrat. Letos je bil petek trinajstega že v septembru, prihodnje leto pa bo en petek trinajstega v marcu, drugi pa v novembru.

Vraža naj bi bila povezana z nesrečno številko 13. Izvor utegne imeti tudi v Svetem pismu, saj je bilo na zadnji večerji 13 ljudi, Jezusa pa so naslednji dan, v petek, križali. Osebe, ki se bojijo trinajstice, imajo triskaidekafobijo, tisti, ki se bojijo petka trinajstega pa paraskevidekatriafobijo.

Petek trinajstega ni nesrečen v vseh kulturah in državah. Recimo, pri sosedih v Italiji velja za nesrečnega petek sedemnajstega.

Med nedavnimi tragičnimi dogodki na petek trinajstega je večkratni napad skrajne skupine Islamska država v Parizu 13. novembra 2015, ko je življenje izgubilo več kot 130 ljudi. Med drugim so na petek 13. septembra 1940 med drugo svetovno vojno nemške sile bombardirale Buckinghamsko palačo, v petek 13. novembra leta 1970 pa je v današnjem Bangladešu ciklon terjal več kot 300.000 življenj. Leta 1972 je v petek, 13. oktobra izginilo čilsko vojaško letalo nad Andi.