Čezmejno policijsko zasledovanje na Goriškem: NAMERNO V POLICISTE

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

V nedeljo ponoči okoli ene ure zjutraj so italijanski varnostni organi in novogoriški policisti v Šempetru ujeli 22-letnega voznika iz Italije pod vplivom alkohola in drog, sporočajo iz Policijske uprave Nova Gorica.

Vozniku so policisti izmerili 0,51 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Glede na rezultate hitrega testa je bil tudi pod vplivom prepovedanih drog. Nadaljnji strokovni pregled v zdravstveni ustanovi je odklonil. Pridržali so ga na Policijski postaji Nova Gorica, zaradi neupoštevanja znakov policistov in nevarne vožnje pa bo zoper njega podana kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Poleg tega bodo na zdravstveni inšpektorat zoper njega podali predlog zaradi kršitve vladnega odloka proti širjenju bolezni covid-19.

Na območju Gorice v Italiji 22-letni voznik ni upošteval znakov italijanskih varnostnih organov. Njihovemu nadzoru se je poskušal izogniti tako, da je zapeljal v Slovenijo. Na podlagi sporazuma med Italijo in Slovenijo o čezmejnem policijskem sodelovanju so ga italijanski policisti zasledovali tudi na slovenski strani meje. Na območju nekdanjega mejnega prehoda v Vrtojbi je z veliko hitrostjo zapeljal mimo kontrolne točke in nadaljeval z nevarno vožnjo proti Novi Gorici in Solkanu.

Foto: FB Slovenska policija

Novogoriški policisti so o dogodku takoj obvestili policijske patrulje na širšem območju Nove Gorice, ki so se takoj vključile v zasledovanje prekrškarja, ki se jim je poskušal izogniti. Z objestno vožnjo je nadaljeval na širšem Goriškem (na cestah in ulicah Vrtojbe, Šempetra pri Gorici, Nove Gorice, Rožne Doline, Solkana in Mirna) in med drugim v Solkanu tudi namerno trčil v vozilo italijanskih varnostnih organov. Ustavili so ga na parkirišču večje trgovine v Šempetru. V avtomobilu toyota yaris z italijanskimi registrskimi številkami je bil tudi 21-letni sopotnik, prav tako italijanski državljan.