Čezmejni etno in jazz festival Glasbe sveta: VZPOSTAVITEV NOVIH SINERGIJ

Foto: FB Glasbe sveta

Danes se na Goriškem začenja deveta izvedba čezmejnega etno in jazz festivala Glasbe sveta (Musiche del mondo), ki je priložnost za vzpostavitev novih sinergij na področju kulture med Gorico in Novo Gorico.

Festival, ki ima svoje osrednje domovanje na gradu Kromberk, bo letos že drugič s koncerti prisoten tudi v Gorici preko meje. KUD Morgan se pri organizaciji spet pridružuje goriško društvo Controtempo, tako da se Glasbe sveta še bolj potrjujejo tudi kot Musiche dal mondo.

Foto: Pixabay

Festival bo danes odprla zasedba DUMitRIO, ki skuša pričarati očarljive glasbene pokrajine romunskih prizvokov, temelječih na narativno-intuitivnih kompozicijah in spontanih improvizacijah. Sledil bo Tesi/Vailant/Piccioni Trio, v katerem Patrick Vaillant (mandolina), Riccardo Tesi (harmonij) in Andrea Piccioni (tamburin) raztezajo izrazne potenciale tradicionalnih instrumentov.

Lani sta k festivalu in njegovi širitvi v sosednjo Gorico pristopila Fundacija Coronini iz Gorice in društvo Controtempo iz Krmina. Po oceni organizatorjev je s tem festival pridobil še večjo prepoznavnost in pomembnost v mednarodnem prostoru ter prispeval k skupni kandidaturi obeh mest za Evropsko prestolnico kulture 2025.

Foto: FB Glasbe sveta

Do 25. avgusta se bodo zvrstili še zasedba Fade Ou3, ki se ji bo pridružil Francesco Ivone na trobenti in elektroniki, skupina Artrobius, ki bo svoj nastop posvetila zasedbi Perigeo, duo Fabrizia Bossa in Luciana Biondinija, vsestranska glasbena ustvarjalka in performerka Zvezdana Novaković, duo Aly Keita in Hamid Drake ter multiinstrumentalist Boštjan Gombač skupaj s pianistom in skladateljem Žigo Staničem.