Cenzura v Bruslju: KOGA MOTI DRUGA PLAT MEDALJE?

Foto: Zajem TV zaslona - Sophie in ‘t Veld

Zakaj predsedujoča odboru Evropskega parlamenta za spoštovanje demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic Sophie in’ t Veld ni dovolila predvajanja posnetka o medijski sceni v Sloveniji? Ker je posnetek ključen za razumevanje medijske svobode, predsednik slovenske vlade Janez Janša ni več želel sodelovati v razpravi.

V okviru Skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic, ki deluje v Evropskem parlamentu, so danes nadaljevali razpravo o razmerah v Sloveniji, o svobodi in stanju v slovenskem medijskem prostoru.

Na odboru Evropskega parlamenta je bilo pričakovati demokratično izmenjavo mnenj in predstavitev dejstev o medijskem položaju v Sloveniji, a se je zgodil nezaslišan precedens. Predsedujoča skupini Sophie in ‘t Veld je namreč nepričakovano cenzurirala predvajanje videoposnetka, ki izpostavlja težave s svobodo medijev in napade na novinarje v Sloveniji. Zakaj? Mar ni demokracija soočenje dejstev?

Zaradi epidemije je Janez Janša na predstavitvi sodeloval virtualno, na daljavo. Pred sejo jim je, kot so naročili, poslal video, ki je bil pripravljen po navodilih vodilnih v skupini in preveden v angleški jezik (OGLEDATE SI GA LAHKO SPODAJ). Predvajali ga niso, ampak so raje predčasno zaključili sejo.

Iz razprave je bilo več kot očitno, da pravega stanja v Sloveniji sploh ne poznajo, niti jih ne zanima. Brali in govorili so tisto, kar so jim posredovali slovenski socialisti iz vrst SD in LMŠ, ki boj za oblast v Sloveniji prenašajo na evropski parket.