Hrana iz tedna v teden dražja, povprečna košarica osnovnih živil pa cenejša

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Ob enajstem popisu je 31. januarja povprečna košarica osnovnih živil, katerih cene pri šestih trgovcih v Sloveniji spremlja kmetijsko ministrstvo, stala 40,30 evra, kar je približno evro manj od vrednosti na desetem popisu.

V zadnjih dveh tednih se je najbolj podražil krompir, in sicer za dobrih 18 odstotkov, sledijo mu jabolka z nekaj več kot šestodstotno podražitvijo, mleko se je podražilo za dobra dva odstotka ter jogurt za odstotek in pol.

Pri kategorijah moke, govejega mesa in kruha so se cene dvignile za manj kot odstotek. V zadnjih dveh tednih se je najbolj pocenil sir, in sicer za dobrih pet odstotkov, sledijo mu testenine, ki so se pocenile za 2,6 odstotka, sončnično olje se je pocenilo za 2,3 odstotka, piščančje meso za dva odstotka, maslo za 1,7 odstotka ter svinjsko meso za manj kot odstotek, sporočajo iz ministrstva.

Tudi na tokratnem popisu je bila vrednost najcenejše košarice v Lidlu, in sicer je znašala 38,66 evra. Sledili so Spar (39,09 evra), Hofer (39,51 evra), Eurospin (39,76 evra), Tuš (41,05 evra) in Mercator (43,71 evra).

Od prvega do enajstega popisa se je od 15 izdelkov najbolj podražil sladkor, in sicer za 45,5 odstotka, jajca za 15,9 odstotka in jabolka za 10,7 odstotka. Ostali izdelki so se podražili za manj kot deset odstotkov. Pocenilo se je šest izdelkov; najbolj svinjsko meso (za skoraj 27 odstotkov), sir (za 24 odstotkov), goveje meso (za 18 odstotkov), moka (za 3,7 odstotka), sončnično olje (za 3,5 odstotka) ter kruh (za manj kot odstotek).

Povprečna vrednost sadno zelenjavne košarice se je v primerjavi s prejšnjim popisom zvišala za slaba dva odstotka oziroma za pol evra. Razlika med najcenejšo in najdražjo košarico sadja in zelenjave se je povečala na 15,57 evra.