Cene iz dneva v dan višje, vlada pa draginjo rešuje s primerjavo cen osnovnih živil

Foto: Pixabay

Slovensko ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Irene Šinko iz Golobove stranke Gibanje Svoboda, je pred tednom dni zagnalo spletno stran, na kateri naj bi kupci izvedeli, kje je 20 osnovnih živil najcenejših.

Je to res prava poteza za boj proti draginji ali zgolj norčevanje iz državljank in državljanov?

Cene se na vseh področjih iz dneva v dan višajo, zvišali se bodo davki, plače in pokojnine pa… In kaj ti potem sploh pomaga primerjava cen oziroma seznam najcenejših osnovnih živil? Nenazadnje se lahko ljudje sami prepričajo o tem, kje in kaj bodo kupili. Možnosti za to je več kot dovolj, vlada pa bi morala poskrbeti za znižanje cen osnovnih živil.

Kot se je izkazalo, imajo podatki vrsto metodoloških nepravilnosti. O tem je poročal tudi hrvaški Tportal, ki je zapisal: “Blamaža slovenske vlade. Poročajo o cenah, ki jih trgovci nenehno popravljajo, ker so podatki napačni. Svojega dela niso opravili tako, kot je treba.”

Že kmalu zatem, ko je portal za primerjavo cen zaživel, je ministrstvo z omenjenega portala umaknilo več elementov, med temi tudi podatke o cenah košarice 20 živil pri slovenskih trgovcih, primerjave s tujimi trgovci in tudi druge opise projekta.

Za popisovanje cen 58.000 evrov

Ministrstvo je z izbranim ljubljanskim podjetjem April 8 naprej sklenilo pogodbo za popis 15 izdelkov, vrednost pogodbe je bila 47 tisoč evrov, nato so dodali še popis petih izdelkov in podpisali aneks k pogodbi v višini 11 tisoč evrov (2200 evrov za vsak izdelek).

Foto: Pixabay

Skupno naj bi nas  popisovanje cen stalo 58 tisoč evrov, v kolikor ne bodo sklepali še dodatnih aneksov k osnovni pogodbi. Predsednik vlade Robert Golob je bil nad to domislico sprva navdušen, sedaj pa se ne oglasi več. Dostop do omenjene slovenske spletne strani: Primerjava cen osnovnih živil

In kako so se boja proti draginji lotili na Hrvaškem?

Tamkajšnja vlada je omejila cene osnovnih prehrambnih potrebščin. V košarici je devet živil, ki jim je hrvaška vlada znižala cene od 20 do 34 odstotkov. Cena košarice je v povprečju nižja za dobrih 30 odstotkov.