Cena pogonskih goriv znova regulirana

Foto: Pixabay

Na dopisni seji se je vlada odločila za vnovično začasno regulacijo cen pogonskih goriv. Najvišjo maloprodajno ceno 95-oktanskega bencina je določila pri 1,560 evra za liter, najvišjo veleprodajno ceno pa pri 1,540 evra. Za liter dizla je cena regulirana pri 1,668 evra v maloprodaji in pri 1,648 evra v veleprodaji.

Uredba in s tem najvišje dovoljene cene bodo začele veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu in bodo veljale tri mesece, do vključno 10. avgusta. Za vnovično začasno regulacijo obeh najbolj prodajanih pogonskih goriv se je vlada odločila zaradi utemeljeno pričakovanih motenj na trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen, ki niso sezonska.

Pred časom je predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob regulacijo cen goriva označil za predvolilni bonbonček, v sinočnji oddaji pa je na vprašanje, ali je bila podražitev bencina res nujna, ogovoril: “Raje kot na to, zakaj so to naredili, bom povedal, da bomo mi tudi cene naftnih derivatov regulirali, ko prevzamemo vlado. Je pa res, da je bencin najbolj vidna podražitev, a verjemite mi, da so podražitve ostalih energentov, kot sta zemeljski plin in električna energija, bistveno bolj boleče.” Na podražitev goriv se je odzval tudi premier Janez Janše, ki je napovedal, da bodo zmedo uredili že danes in to so tudi storili.

Predsedniku Gibanja Svoboda se sicer zdijo cene goriva v Sloveniji v primerjavi z okoliškimi državami previsoke. “Cena pred volitvami je bila bližje realnosti, temu, kar bi ljudje lahko zdržali na daljši rok, pa tudi trgovci,” je komentiral. Kakšne bodo poteze najverjetnejšega bodočega predsednika vlade bo pokazal čas. Včeraj je namreč napovedal regulacijo in stabilizacijo cen energentov, a šele potem, ko je Gen-I ceno plina podražil za kar 85 odstotkov.

V primeru kontrole cen in obveznosti prodaje po regulirani ceni ob občutni škodi zakon o kontroli cen predvideva povračilo trgovcem. To bi tako lahko državo stalo vsaj 30 milijonov evrov na mesec, pri čemer je bila cena na precej nižji ravni že regulirana od sredine marca do konca aprila.