Celotna Italija v karanteni: JAZ OSTANEM DOMA

Foto: Pixabay

Zaradi velikega porasta števila okuženih in smrtnih žrtev z novim koronavirusom je italijanska vlada sprejela nov varnostni ukrep in karanteno razširila na celotno državo. Nov ukrep bo stopil v veljavo danes (torek) in bo trajal do 3. aprila. Italija bo izvajala tudi nadzore na meji pri vstopu v državo. To bo na meji z Italijo storila tudi Slovenija.

“Podpisal bom sklep, ki bi ga na kratko lahko poimenovali ‘Jaz ostanem doma’,” je izjavil predsednik italijanske vlade Giuseppe Conte.

Foto: ML – Na slovensko-italijanski državni meji bo poseben nadzor, ki ga bosta s policijo in zdravstvenim osebjem izvajali obe državi, maloobmejni prehodi pa bodo najverjetneje zaprti.

V Italiji bodo zaprte vse izobraževalne ustanove, prekinjeni bodo tudi številni dogodki, tudi vsi športni. Med drugim se bo zaustavila italijanska nogometna liga Serie A. Prav tako se zapirajo vsa smučišča. Prebivalci se bodo lahko gibali po državi le zaradi poslovnih ali zdravstvenih razlogov. Še naprej pa bo deloval javni potniški promet, da bi s tem zagotovili neprekinjenost proizvodnje in da bi ljudem omogočili, da bi lahko odhajali v službo.

Po sinočnjih podatkih, ki jih je posredoval komisar Civilne zaščite Angelo Borrelli, je bolezen zaradi novega koronavirusa v Italiji terjala že 463 smrtnih žrtev, včeraj kar 97. Po poročanju italijanske tiskovne agencije ANSA je bilo sinoči v Italiji z novim koronavirusom obolelih že 7.985 oz. kar 1.598 več kot v nedeljo. V intenzivni negi je 733 bolnikov, doslej jih je ozdravelo 724.

Foto: Pixabay

“Številke nam govorijo o pomembnem naraščanju števila oseb v intenzivnih terapijah bolnišnic in na žalost tudi števila umrlih. Svoje navade moramo spremeniti, zdaj. V dobro Italije se moramo vsi nečemu odreči. In to takoj. Uspelo pa nam bo le, če bomo sodelovali vsi in se prilagodili tem novim omejujočim normam,” je v večerni izjavi medijem povedal italijanski predsednik vlade.