Briško rebulo približali priznanim vinskim piscem

Foto: Pixabay

V Vipolžah so izpeljali četrti mednarodni vinski dogodek Brda – Home of Rebula Wine Experience, kjer je 13 briških vinarjev iz slovenske in italijanske strani želelo vino rebula približati 30 priznanim vinskim piscem.

Degustacijo vin rebula od letnika 2016 pa do aktualnega letnika 2020, ki je predstavljala osrednji del dogodka, je vodil eden najvidnejših vinskih strokovnjakov v Sloveniji in najboljši sommelier Slovenije v letih 2013 in 2015 Gašper Čarman.

Organizator Konzorcij Brda s 13 priznanimi briškimi vinskimi hišami v sodelovanju in s koordinacijo Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, je želel strokovnim medijem večplastno predstaviti rebulo, ki jo strokovnjaki vse bolj prepoznavajo kot briško.

Kot je izpostavila direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec, je letošnji dogodek Brda, home of rebula, za Slovenijo še toliko pomembnejši zaradi naziva Evropske enogastronomske regije, ki daje velik pomen vinu in vinskemu turizmu.

Foto: ML

“Po petih letih skupne promocije sta iz začetne drzne ideje sorta rebula in vinorodni okoliš Brda/Collio pridobila svojo identiteto in mednarodno prepoznavnost,“ razmišlja Marjan Simčič, briški vinar in predsednik vinskega Konzorcija, ki verjame, da bo tudi širši krog vinogradnikov in vinarjev v Brdih prepoznal to kot dobro priložnost za promocijo tega teritorija in da se bodo pridružili Konzorciju.