Briška občina na natečaju za evropsko nagrado: LOKALNI ODGOVORI

Foto: ML

Občino Brda je zmagala na nacionalnem izboru za najuspešnejše podeželsko območje leta 2019. Slovenija jo je nominirala za nacionalnega predstavnika na natečaju za evropsko nagrado za razvoj podeželja za leto 2020, sporočajo z ministrstva za kmetijstvo. Zmagovalca natečaja bodo razglasili jeseni v Hinterstoderju v Avstriji.

Namen natečaja, ki se odvija pod geslom Lokalni odgovori na globalne izzive, je predstaviti tista podeželska okolja Evropske skupnosti, ki s svojim delom posebej izstopajo in predstavljajo zgled drugim, pravijo na ministrstvu.

Strokovna komisija je ob izboru pojasnila, da je briška občina dosegla “izjemne rezultate na področju krepitve okolju prijaznega kmetovanja z izjemnim občutkom za kulturno krajino, prizadevanjem za odgovorno ravnanje z naravnimi viri, s skrbjo za trajnostno mobilnost občanov in obiskovalcev, s prepletom delovnih mest v kmetijstvu, vinarstvu, gostinstvu in turizmu ter skladnim prostorskim načrtovanjem z občutkom za dediščino ob hkratnem nastajanju novega, kar vse pomeni tudi krepitev identitete in samozavesti prebivalcev.“

Foto: ML

Natečaj poteka vsako drugo leto, pripravlja pa ga Evropska delovna skupnost za razvoj podeželja in obnovo vasi, ki državam kandidatkam oz. mladim pristopnicam v EU pomaga pri celostnem in trajnostnem razvoja podeželja. Na podlagi pogodbe z ministrstvom za kmetijstvo te aktivnosti v Sloveniji izvaja Društvo za razvoj slovenskega podeželja.