Samotestiranje v šolah Goriške regije brez večjih težav

Foto: ML, Pixabay

Današnje obvezno samotestiranje na novi koronavirus je v slovenskih šolah večinoma steklo brez večjih težav, tudi pri najmlajših. Učencev, ki so zaradi nestrinjanja staršev s samotestiranjem ostali doma, je zelo malo. Brez večjih težav je samotestiranje minilo tudi v šolah Goriške regije.

Na OŠ Milojke Štrukelj je testiranje potekalo brez večjih zapletov, učenci so se ga večinoma celo veselili. Nekaj nervoze je bilo pri najmlajših v prvih razredih, pravi ravnatelj Janez Kobe. Večina staršev je podala soglasje. V novogoriških šolah so za današnji prvi dan sklenili, da otrok, ki nimajo soglasja ne bodo pošiljali domov.

Foto: Pixabay

Na OŠ Danila Lokarja v Ajdovščini prav tako niso zaznali težav, kar velja tudi za najmlajše učence. Kot je pojasnila ravnateljica Irena Kodele Krašna, so mnogi postopek samotestiranja vadili že doma oz. so ga že nestrpno pričakovali, strahu ni bilo prisotnega. Nekaj je bilo tudi nesramnih odzivov staršev, a jih ni bilo veliko. Nekateri so ravnateljico le obvestili, da bodo otroci zaradi nestrinjanja s samotestiranjem ostali doma. „Le dva učenca od 745 sta prišla v šolo kljub temu, da se starši niso strinjali s samotestiranjem, zato smo jih poklicali, naj pridejo po otroka,“ še dodaja ravnateljica. Na ajdovski osnovni šoli so v karanteni trije od skupaj 36 oddelkov, nekaj zaposlenih ali učencev pa je covid-19 tudi prebolelo.

Foto: ML – Gimnazija Nova Gorica

Tudi na novogoriški gimnaziji niso zaznali večjih težav pri današnjem samotestiranju. Kot pojasnjuje ravnatelj Andrej Šušmelj si nabirajo izkušnje, kaj bi lahko izboljšali, kje so ozka grla, kje lahko pospešijo in kje poenostavijo postopek, da bi jim vzel čim manj časa. Kakšnih nasprotovanj ali ostrega odziva staršev ali dijakov niso doživeli. V prejšnjem tednu je bilo na Gimnaziji Nova Gorica, ki jo obiskuje 625 dijakov, kar tretjina razredov v karanteni, komunikacija na relaciji šola – starši – dijaki poteka uspešno. Na šoli je bil velik delež zaposlenih cepljenih, veliko je cepljenih tudi dijakov.