Brez goriških Okusov ob meji: PRIHAJAJO OKUSI GROFIJE

Foto: FB Gusti di Frontiera

Priljubljena poulična prireditev v Gorici Okusi ob meji letos odpade, saj bi bilo zelo težko upravljati skoraj milijon ljudi, ki se zbirajo v zelo omejenem prostoru, sporočajo iz goriške občine.

Kot je poročal Primorski dnevnik, se je uprava goriške občine odločila, da se bodo Okusi vrnili prihodnje leto. »Razmišljamo o drugi prireditvi, ki bi potekala v istem obdobju kakor ponavadi Okusi, z manjšim obsegom in ki bi jo torej lažje upravljali,“ pravi goriški župan Rodolfo Ziberna in dodaja: „Kulinarika bo še vedno imela osrednjo vlogo, ob njej pa bo tudi pomembna zgodovina. Že samo ime prireditve Okusi grofije – Vonjave evropske kulture nakazuje na obdobje, ko je Gorica imela največ prestižnosti in politične vidljivosti, saj je dominirala ozemlje od Istre to Tirolske, od Veneta do Slovenije. Zakaj bi tega težkega trenutka, ki ga zdaj doživljamo, ne spremenili v priložnost za ponovno odkrivanje in promocijo obdobja, ko smo bili v središču evropske zgodovine?”

Foto: FB Gusti di frontiera

Okusi grofije bodo poleg kulinarične in vinske ponudbe nekdanje goriške grofije (dela Italije, Slovenije in Avstrije) tudi priložnost za skok v zgodovino preko zgodovinskih uprizoritev, srečanj in drugih kulturnih dogodkov, poudarja goriški župan.