Bohinjska proga v Novi Gorici: PO TIRU TREH NARODOV

Foto: TIC Kanal

V avli novogoriške železniške postaje so sinoči odprli stalno razstavo Bohinjska proga: Ob Soči po tiru treh narodov. Razstava je nastala iz želje po konkretnejši predstavitvi Bohinjske železnice, njene vloge nekoč in danes ter želja, ki so povezane z njeno posodobitvijo v prihodnosti. Vstop je brezplačen.

Razstava je nastala v organizaciji Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS GO) med občinami Gorica, Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba ter Kulturnega doma Nova Gorica v sodelovanju s Kulturno informacijsko stično točko KIT. Kuratorja razstave sta Matjaž Marušič in Alessandro Puhalija. Besedilo na panelih je v štirih jezikih; slovenščini, italijanščini, angleščini in nemščini.

V prostorih železniške postaje v Novi Gorici je že od leta 2005 na ogled muzejska zbirka Kolodvor, ki pripoveduje zgodbe o državni meji na Goriškem od leta 1945 do 2004. V avli železniške postaje od leta 2016 deluje tudi čezmejna Kulturno-informacijska stična točka KIT, ki tako domačine kot turiste obvešča o kulturni in turistični ponudbi na obeh straneh meje.

Foto: ML

Razstavo sestavlja 15 stenskih panelov, ki popeljejo skozi zgodovino Bohinjske proge, predstavijo njene najbolj značilne objekte, kot so Solkanski most, Bohinjski predor, (novo)goriško postajo, seznanijo z vozili, ki so bila oziroma so na tej progi še vedno v uporabi ter z vlogo železnice pri razvoju turizma pred dobrim stoletjem. Stare razglednice obiskovalca popeljejo po krajih od Jesenic do Trsta. Zadnji del razstave je namenjen današnjemu utripu Bohinjske proge in njenim posebnostim; muzejskemu vlaku in avtovlaku.