Grad Kromberk, 5. marec 2024 ob 19. uri
Besedje za kmečka opravila in orodja na Goriškem

 

Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša na ZRC SAZU je v letu 2023 izdal tretjo knjigo Slovenskega lingvističnega atlasa. V njem so za 417 vasi po celotnem slovenskem jezikovnem ozemlju zbrana poimenovanja iz pomenskega polja »kmetovanje«.

Gostja večera bo dr. Danila Zuljan Kumar iz ZRC SAZU, Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša, izr. prof. na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici in članica ekipe, ki pripravlja Slovenski lingvistični atlas. Predstavila bo poimenovanja za obdelovalne površine, kmečka opravila in orodja ter voz in njegove dele v različnih krajih po Goriškem.

Poimenovanja kažejo, kako smo goriški Slovenci že od nekdaj na zelo prepišnem območju, na katerem so se in se še križajo vplivi Srednje in Zahodne Evrope, Mediterana ter Balkanskega polotoka.

Veseli bomo, če boste na muzejskem torkovem večeru z nami delili izraze s tega področja, ki so jih nekoč uporabljali v vašem kraju, in tako prispevali k ohranjanju raznolikega besedišča, ki se nezadržno krči, tako kot kmetijska dejavnost.

Prijazno vabljeni!

Vstop prost.

 

Spletno uredništvo,

Vir: Goriški muzej Kromberk – Nova Gorica