Se bo tudi EU odpovedala uvozu ruskega plina in nafte?

Foto: Pixabay

V naslednjih dveh do treh dneh bo jasno, če bo EU sledila ZDA in Veliki Britaniji pri prekinitvi uvoza ruskega plina in nafte, napoveduje slovenski premier Janez Janša, ki je na javni tribuni ob koncu vladnega obiska severnega dela osrednjeslovenske regije dejal, bo od tega odvisno, koliko časa bo trajala ruska invazija na Ukrajino.

S prodajo nafte in zemeljskega plina Rusija vsak dan zasluži približno milijardo evrov, s katero financira vojno v Ukrajini, ki ima za tamkajšnje prebivalstvo drastične posledice, pravi predsednik vlade Janez Janša. Kako se bo odločila EU bo bolj jasno po četrtkovem neformalnem vrhu EU v Parizu. V predlogih deklaracije je napisano, da bo Evropa energetsko postala neodvisna od Rusije, dilema pa je, kako in kdaj, je še dejal Janša.

Foto: Pixabay

Janša je zagotovil, da ima EU do poletja na zalogi dovolj velike količine zemeljskega plina, v vmesnem času pa je možno zagotoviti alternativne vire. Izpostavil je, da je ruska nafta glede na svetovni trg v manjšinskem deležu.

V primeru prekinitve dobav ruskega zemeljskega plina in nafte bodo v trenutku tudi slovenska podjetja utrpela drastične posledice, pojasnjuje slovenski premier, ki je ob tem spomnil, da ima Ukrajina velike zaloge surovin in veliko rodovitnih površin, zato bo vojna vplivala tudi na cene žit. V primeru, da bo Evropa pri sprejemanju sankcij proti Rusiji s kompromisi iskala srednjo pot, bo šok za podjetja in ljudi morda manjši, a bo trajal dlje časa, prav tako vojna v Ukrajini. Če bodo sankcije sprejete hitro, pa se bo stanje stabilizirano prej, meni Janša, ki je napovedal, da bo naslednjih nekaj tednov glede oskrbe in cen energentov, surovin in hrane precej turbulentnih. Kot je pojasnil slovenski premier, ima Slovenija za takšne primere načrte in zaloge, kot tudi EU: „Vrste pred bencinskimi servisi niso potrebne, saj derivatov ne bo zmanjkalo. Ne bomo niti lačni niti brez elektrike.“

Foto: Kabinet predsednika vlade

Janez Janša je pojasnil, da so si države EU med seboj različne. Nekatere so bolj, druge pa manj odvisne od ruskega zemeljskega plina. Po njegovi oceni bo trajalo nekaj časa, da se mehanizmi uskladijo in da bo evropska reakcija učinkovita.