Blaženje posledic koronavirusa: VLADNI PAKET POMOČI

Foto: Pixabay

Po navedbah predsednika vlade Janeza Janše bo vlada v ponedeljek sprejela smernice za pripravo novega zakonskega paketa s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu zaradi koronavirusa. O usmeritvah so se prvaki koalicijskih strank SDS, SMC, NSi in Desus že uskladili, sporočajo iz vladnega urada za komuniciranje.

Vlada je za čas trajanja epidemije napovedala znižanje vseh plač funkcionarjev na državni ravni za 30 odstotkov. Za čas epidemije je napovedala tudi izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva.

Foto: SDS

“Predvideni ukrepi iz smernic se bodo sproti usklajevali z najpomembnejšimi deležniki,” je napovedal Janša in pojasnil, da so zato oblikovali strokovno skupino za pomoč ministrstvom, ki jo bo vodil Matej Lahovnik. Vlada pripravlja tudi rešitve za sistemsko blaženje posledic epidemije koronavirusa.

Novi vladni predlogi se nanašajo na nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije, kot so zdravstvo, civilna zaščita, varnost in kritična infrastruktura. Po odločitvi predstojnikov bo zanje na voljo od 10 do 200 odstotni dodatek na osnovno plačo. Delodajalcem bodo priporočili, naj podoben pristop uberejo v svojih podjetjih, še posebej v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami.

Foto: Pixabay

Vlada bo oblikovala predlog za način in višino povračila plač v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti poslovanje. Določila bo način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije, in določila splošni okvir za povračilo.